Çok sayıda kamuoyu yoklamasına göre, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinden bu yana NATO üyeliğine verilen halk desteği neredeyse iki katına, İsveç'te yaklaşık yüzde 50 ve Finlandiya'da yüzde 60'a ulaştı.

İsveç'te Başbakan Magdalena Andersson liderliğindeki merkez sol Sosyal Demokratları, "güvenlik incelemelerinin" 30 ulustan oluşan ittifaka katılmaktan daha fazlası olduğunu ve partinin üyelerin desteği olmadan bile başvurmaya karar verebileceğini söyledi.

Andersson, savaşın patlak vermesiyle birlikte uyumsuzluğun "İsveç'in çıkarlarına iyi hizmet ettiğini" vurgulayarak, Moskova'nın saldırganlığı ışığında politikayı "tartışmaya hazır" olduğunu söyledi. 

TÜRKİYE’DEN DESTEK

Rusya ile bin 340 kilometre sınır paylaşan Finlandiya’nın NATO kararını yaz ortasında vermesi bekleniyor. Finlandiya'nın eski başbakanlarından Alexander Stubb, AFP'ye, Helsinki'nin NATO'ya katılmak için başvurmasının "öngörülen bir sonuç" olduğunu söyledi. Hükümet tarafından yaptırılan bir ulusal güvenlik incelemesine göre, ülkenin 200 milletvekilinden yalnızca altısı NATO’ya karşı çıkıyor

Ülkenin Başbakanı Sanna Marin geçen hafta yaptığı açıklamada, "Çok dikkatli tartışmalar yapacağız, ancak gereğinden fazla zaman almayacağız. Sanırım tartışmayı yaz ortasından önce bitireceğiz" dedi.

Her iki ülke de NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'den başvurularının memnuniyetle karşılanacağına dair kamu güvencesinin yanı sıra ABD, İngiltere, Almanya, Fransa ve Türkiye dahil olmak üzere birçok üyeden destek aldı. (Reuters)