Aile kurmayı ümit eden insanlar, kıtlık nedeniyle yardımlı gebeliğe başlamak için yaklaşık 30 ay veya daha fazla beklemek zorunda kalacaklar.

Sağlık sisteminin büyük bölümlerinde döllemeler durdurulduktan ve bekleme süreleri keskin bir şekilde uzatıldıktan sonra erkekler öne çıkmaya teşvik ediliyor. Doktorlar, Reuters haber ajansına yaptığı açıklamada, bir aile kurmayı umut edenlerin, geçen yılki altı aya kıyasla yaklaşık 30 ay veya daha uzun süre beklemek zorunda kalacaklarını söyledi.

VAKALAR ARTIYOR

Göteborg Üniversite Hastanesi Üreme Birimi Başkanı Ann Thurin Kjellberg, "Spermimiz bitiyor’’ dedi. 

İsveç, salgın sırasında çoğu ülke için farklı bir yöne giderek tecrit yapmayı reddetti ve bunun yerine bazı kısıtlamalarla işletmeleri büyük ölçüde açık tutmayı seçti.

Şu anda vaka sayısında artışla karşı karşıya olan İsveç, son günlerde Avrupa'da kişi başına en yüksek günlük corona virüs enfeksiyonu sayısına ulaştı. Pandemide durum kötüleşirken, hamile kalmak için yardıma ihtiyacı olan insanlar zor bir bekleyişle karşı karşıyadır.

‘’STRESLİ’’

İsveç'in güneyinden 28 yaşındaki matematik öğretmeni Elin Bergsten, "Tedavi için net bir zaman veya tarih bulamamak stresli" dedi. Bergsten ve kocası, iki yıl önce kısır olduklarını öğrendi ve hemen yardımlı gebelik için başvurdu. İkinci dölleme döngüsüne sahip olması gerekiyordu, ancak şimdi tedavisi eksiklik nedeniyle süresiz olarak ertelendi.

İSVEÇ’TE ÜCRETSİZ

Özel klinikler yurt dışından sperm satın alabilirler, ancak tedavi 8 bin 500 sterline kadar mal olduğu için birçok kişi için karşılayamıyor. 

Bu sebeple yardımlı gebelik, İsveç'in ulusal sağlık hizmetinde ücretsiz.

İsveç yasalarına göre, bir sperm örneği yalnızca en fazla altı kadın tarafından kullanılabilir, bu nedenle şu anda yalnızca belirli bir sperm örneğini kullanmış olanlar şu anda birçok alanda yardımlı gebelik kullanabilir.

(Sky News, Çeviri:polemikhaber)