Ülkenin radyoaktif atıklarını işlemekten sorumlu kuruluştan yapılan açıklamada, Nördlich Lägern bölgesinin yeraltı depolama tesisi için düşündüğü üç alandan en iyisi olduğuna karar verildiği söylendi.

AJANS DOĞRULUYOR

Ulusal Radyoaktif Atık İmhası Kooperatifi (NAGRA) Sözcüsü Felix Glauser, İsviçre haber ajansı Keystone-ATS'nin bir raporunu doğrulayarak, yetkililerin "derin bir jeolojik depo için en güvenli yer olarak Nördlich Lägern'i seçtiklerini" söyledi. 

Glauser, "Kapsamlı araştırmalar, Nördlich Lägern'in en uygun bölge olduğunu ve en büyük güvenli rezerve sahip olabileceğini gösterdi" diye ekledi. Keystone-ATS'nin bildirdiğine göre, NAGRA, yerel halkı doğrudan bilgilendirdi ve önerisini İsviçre hükümetine sunması bekleniyor.

İsviçre hükümeti 2029'a kadar nihai kararı vermeyecek, ancak mesele muhtemelen İsviçre'nin doğrudan demokrasi sistemi altında bir referanduma gideceği için bu son söz olmayacak.

JAPONYA’DAKİ FELAKETTEN SONRA ‘BIRAKIYOR’

İsviçre nükleer santralleri yarım yüzyıldan fazla bir süredir radyoaktif atıkları dışarı pompalıyor. Japonya'daki Fukushima elektrik santralindeki 2011 nükleer kazasından sonra, İsviçre nükleer enerjiyi aşamalı olarak bırakmaya karar verdi. Şimdilik atıklar, Almanya sınırına 15 kilometre uzaklıktaki Würenlingen'deki bir ara depoda saklanıyor. 

Yeni tesisle İsviçre, derin jeolojik depolama yapan ülkeler arasına katılmayı umuyor. Şimdiye kadar sadece Finlandiya granitten bir bölge inşa etti. İsveç, Ocak ayında kullanılmış nükleer yakıtı granite gömmek için yeşil ışık yaktı. Fransa ayrıca radyoaktif atıkları yeraltında kil içinde depolamayı planlıyor. (Guardian)