2019'da yürürlüğe giren bir yasaya göre, tarım, inşaat ve sanitasyon gibi 14 sektörde "belirli vasıflı işçiler" kategorisinin aile üyeleri olmadan beş yıla kadar kalmasına izin verildi.

ANA SEBEP YAŞLANAN NÜFUS

Hükümet, şirketler tarafından bu tür bir yardımı almakta tereddüt etmelerinin nedenleri arasında gösterilen bu kısıtlamaları hafifletmek istiyordu. Revizyon yürürlüğe girerse, çoğu Vietnam ve Çin'den gelen bu tür işçilerin vizelerini süresiz olarak yenilemelerine ve ailelerini yanlarında getirmelerine izin verilecek. 

Göç, Japonya'da uzun zamandır etnik homojenliğe verilen bir tabuydu, ancak azalan ve yaşlanan nüfusu göz önüne alındığında işgücü sıkıntısı nedeniyle sınırlarını açma baskısı arttı.

HEDEFLERİN ALTINDA KALIYOR

Düşünce kuruluşu olan Japonya Uluslararası Değişim Merkezi Genel Müdürü Toshihiro Menju, "Küçülen nüfus daha ciddi bir sorun haline geldiğinden ve Japonya denizaşırı işçiler için iyi bir seçenek olarak görülmek istiyorsa, onları karşılayacak uygun yapıya sahip olduğunu göstermesi gerekiyor" dedi.  

2019 yasasının beş yıl içinde yaklaşık 345 bin "belirlenmiş vasıflı işçiyi" çekmesi gerekiyordu, ancak hükümet verilerine göre, Covid-19 pandemisi sınırları kapatmadan önce alım ayda yaklaşık 3 binde kaldı. 2020'nin sonlarında Japonya, 125,8 milyonluk toplam nüfusun ve çalışan nüfusunun sadece yüzde 2,5'inin dışında 1,72 milyon yabancı işçiye ev sahipliği yaptı. 

Reuters