Hiroşima ve Kyushu'nun kuzey kesimindeki yetkililer, hava durumu ajansının Cumartesi günü bölgede benzeri görülmemiş düzeyde yağış bildirmesi üzerine en yüksek tahliye uyarısını yayınladı.

‘’EVLERİNİZİ TERK EDİN’’

Kamu yayıncısı NHK, zorunlu olmayan uyarı kapsamında yaklaşık 1,4 milyon sakinden evlerini derhal terk etmelerinin istendiğini bildirdi. TV görüntüleri, kurtarıcıların Fukuoka'daki Kurume şehrinde bir cankurtaran botuyla su altındaki sokaklarda sakinleri çektiğini gösterirken, komşu Saga vilayetinde çamurlu bir dere taşmaya başladı.

Yerel bir yetkili, Nagazaki eyaletinin Unzen kentinde meydana gelen toprak kaymasının iki evi yıkması sonucu 59 yaşındaki bir kadının öldüğünü ve aile üyelerinden ikisinin kayıp olduğunu söyledi.

Takumi Kumasaki, AFP'ye verdiği demeçte, "Kurtarma operasyonları için bölgeye 150'den fazla asker, polis ve itfaiyeci gönderildi. Şiddetli yağmurla beraber daha fazla toprak kayarken, kayıp sakinleri dikkatle arıyorlar” dedi.

‘’MAKSİMUM UYARIYA İHTİYAÇ VAR’’

Ülkenin büyük bir bölümünde birkaç gün daha sağanak yağış bekleniyor. Bilim adamları, daha sıcak bir atmosfer daha fazla su tuttuğu için iklim krizinin Japonya'da ve başka yerlerde şiddetli yağmur riskini yoğunlaştırdığını söylüyor.

Meteoroloji ajansı yetkilisi Yushi Adachi Tokyo'da gazetecilere verdiği demeçte, "Eşi görülmemiş düzeyde şiddetli yağmur gözlemlendi. Bir tür felaketin çoktan meydana gelmiş olması kuvvetle muhtemeldir. Toprak kayması ve sel riskinin genellikle çok yüksek olmadığı alanlarda bile maksimum uyarıya ihtiyaç var” dedi. 

Geçen ay sağanak yağışlar, merkezi tatil beldesi Atami'de 23 kişiyi öldüren ve dördü hala kayıp olan yıkıcı bir toprak kaymasına neden oldu.2018'de, ülkenin yıllık yağışlı mevsiminde batı Japonya'yı sular altında bırakan sel nedeniyle 200'den fazla kişi öldü.
 

 (Guardian)