51 yaşındaki Assange, WikiLeaks'in ihbarcı Chelsea Manning tarafından sızdırılan binlerce askeri ve diplomatik belgeyi yayınlaması nedeniyle ABD'de 17 casusluk suçlamasıyla ve bilgisayarları kötüye kullanmakla suçlanıyor. Bu suçlamalarla maksimum 175 yıl hapis cezasına çarptırılabilir.

‘MÜKEMMEL GEREKÇELER’

WikiLeaks, Assange'ın hukuk ekibinin, Haziran ayında iadesini onaylayan ABD, ve İngiltere içişleri Bakanı PritiPatel'e karşı Birleşik Krallık Yüksek Mahkemesi’ne "mükemmel temyiz gerekçeleri" sunduğunu açıkladı.Assange'ın avukatları, Assange'ın "siyasi görüşlerinden dolayı yargılandığını ve cezalandırıldığını" savunuyor.

Eşi, kovuşturmanın hukuka aykırı olduğunu söyledi. Avukat Stella Assange, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Kocam aleyhindeki kovuşturmanın cezai bir istismar olduğunu kanıtlayan ezici kanıtlar ortaya çıktı. Yüksek mahkeme yargıçları şimdi Julian'a davayı açık mahkemede ve tam olarak temyizde sunma fırsatı verilip verilmeyeceğine karar verecek" dedi.

 

BAŞBAKANDAN ÇAĞRI: YETER ARTIK

Avustralyalı olan Assange, Nisan 2019'dan beri tutuklu olduğu Londra'daki BelmarshHapishanesi’nde tutuluyor.Bir İngiliz yargıç geçen yıl iadesini engelledi, ancak ABD hükümeti yüksek mahkemede başarılı bir şekilde temyize gitti.Avustralya Başbakanı Anthony Albanese daha önce Assange'ın devam eden tutukluluğuyla ilgili olarak "yeter artık" demişti.Çağrı, BM İnsan Hakları Şefi Michelle Bachelet'in Assange'ın avukatları ve eşiyle Cenevre'de görüşmesinin ardından geldi. (Guardian)