Grup, tahliyelerin ilk turunda kaçamayan bir dizi milli takım oyuncusu, genç takım üyeleri ve Ekim 2020'de Afgan Kadınlar Premier Ligi'ni kazanan Herat takımının üyelerini içeriyor.

‘’HEPİMİZE GÜÇ VERDİ’’

Afganistan'ın kuzeybatısındaki Herat vilayetinden gelen ekip, bazılarının evlerinin yakılması ve aile üyelerinin Taliban tarafından yakalanması sonrasında yerlerinden edilmişti. Dışarı çıkmak için yardım beklerken Kabil'de saklandılar.

Geçen ay 100 ila 200 sporcunun uçakla ülke dışına çıkarılmasına yardım eden takımın bir parçası olan eski milli takım kaptanı Khalida Popal'a göre, üç gün önce saklanan oyuncuların babalarından ve kardeşlerinden oluşan küçük bir grup polis tarafından yakalandı. 

Çabalara yardım eden RokiT Vakfı CEO'su Siu-Anne Marie Gill, "Ülkesinde sıkışıp kaldıktan sonra sınırı geçtikleri haberini beklemek hayatımın en zor duygusal saatlerinden biriydi.Güvende olduklarını söyleyen herhangi bir çağrı görmeyi beklerken tüm ekip sessiz kaldı. Bu genç kızların ve ailelerinin yaşam mücadelesi için gösterdikleri güç ve cesaret gerçekten hepimize güç verdi” dedi. 

‘’KADINLARIN SPOR YAPMASINA GEREK YOK’’

Kadın futbolcular, Pakistan Futbol Federasyonu’nun Eski Başkan Yardımcısı Sardar Naveed'in ve geçici vize veren Pakistan büyükelçiliğinin desteğiyle ülkeden çıkmayı başardı.Geçen hafta Taliban, kadınların sporlara katılmasının yasaklanacağını duyurdu. Avustralyalı yayıncı SBS ile yaptığı röportajda, Taliban'ın kültür komisyonunun başkan yardımcısı Ahmedullah Wasiq, kadınların spora katılmasının "gerekli olmadığını" söyledi. 

(Guardian)