İnsan Hakları İzleme Örgütü (Human Rights Watch) Çinli yetkililere ve şirketlere karşı doğrudan harekete geçmeye çağırırken, Çin hükümetinin, Uygur Türklerine karşı baskısını daha önce görülmemiş düzeylere çıkardığı Sincan'da insanlığa karşı suçlar işlediğini söyledi.

Ayrıca, AB'nin Çin ile yakın zamandaki ticaret anlaşmasını onaylamasını, zorla çalıştırma iddiaları soruşturulana, mağdurlar tazmin edilene ve “faillerin hesap sorulmasına yönelik önemli ilerleme” sağlanana kadar ertelemesini tavsiye etti.

‘’YEREL YASALAR KULLANIN’’

Stanford Hukuk Fakültesi İnsan Hakları ve Çatışma Çözme Kliniği ile birlikte hazırlanan bir raporda İnsan Hakları İzleme Örgütü, daha güçlü BM soruşturmaları ve müdahaleleri ve müttefik ülkelerin daha fazla yaptırım, vize ve seyahat yasakları koymaları ve failleri kovuşturmak için yerel yasaları kullanmaları çağrısında bulundu.

İnsan Hakları İzleme Örgütü, hükümetin Uygurlar da dahil olmak üzere Türk Müslümanlara yönelik baskısının yeni bir fenomen olmadığını, ancak benzeri görülmemiş seviyelere ulaştığını söyledi.

‘’KİTLESEL GÖZETLEME SİSTEMİ’’

İnsan Hakları İzleme Örgütü’nün yayınladığı rapor, kadınlara yönelik cinsel şiddet ve zorla doğurganlık kontrolleri de dahil olmak üzere diğer ihlallerin ne ölçüde işlendiğinin belirsiz olduğunu ve cinsel şiddet iddialarının ciddiyetinin daha fazla soruşturma yapılmasını gerektirdiğini söylüyor. 

Rapor, Sincan'da hükümet politikalarının yürürlüğe girmesini ve iddia edilen insan hakları ihlallerini belgeleyen yeni ve son araştırmalardan yararlanıyor ve birçoğunun büyük miktarda belgesel kanıtla desteklendiğini tespit ediyor.

Raporda, Çinli yetkililerin yargılama sürecini reddetmeye devam ettiklerini ve tahmini 1 milyon kişiyi yüzlerce tesiste keyfi olarak gözaltına alarak siyasi ve kültürel telkinlere, işkenceye ve diğer kötü muameleye maruz bıraktıklarını belirtti. Gözaltı tesislerinin dışında

Pekin, "yaygın bir kitlesel gözetleme sistemi, hareket kontrolleri, keyfi tutuklama ve zorla kaybetme, kültürel ve dini silme ve aile ayrımı" uyguluyor.

(Guardian, Çeviri:polemikhaber)