Dünya Sağlık Örgütü ve BM ortaklığında hazırlanan raporda, 15 ila 19 yaşları arasındaki genç kadınların dörtte birinin aile içi şiddetle beraber daha genç yaşta istismar edildikleri ortaya koyuldu. En yüksek şiddet oranları ise 30-39 yaşları arasındaki kadınlarda görüldü.

FAZLADAN 15 MİLYON VAKA

Çalışma, 2000 ile 2018 yılları arasında yayınlanan ve 161 ülkeyi kapsayan eş veya erkek arkadaş şiddetine ilişkin verileri analiz etti. Bu, corona virüs salgınının etkisini yansıtmıyor.

Ancak geçen yıl BM, corona virüs kısıtlamalarının bir sonucu olarak dünya genelinde en az 15 milyon ekstra aile içi şiddet vakası öngördü.

Ayrıca rapor, fiziksel ve cinsel şiddete odaklandı, ancak sanal şiddet ve cinsel taciz gibi diğer türden istismarların dahil edilmesi durumunda gerçek oranların çok daha yüksek olacağını belirtti.

"HER KÜLTÜRDE ENDEMİKTİR"

Düşük ve orta gelirli ülkelerde şiddet düzeyi daha yüksek. Bunlardan dikkat çekeni Güney Asya ve Sahra altı Afrika ülkeleri. En düşük şiddet oranları ise, Güney ve Doğu Avrupa ile Orta ve Doğu Asya'da görüldü. DSÖ’nün Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, "Kadına yönelik şiddet, her ülkede ve kültürde endemiktir, milyonlarca kadına ve ailelerine zarar verir ve Covid-19 salgınıyla daha da kötüleşmiştir" dedi.

KAPSAMLI EĞİTİM ÖNERİSİ

DSÖ'nün kadına yönelik şiddetle ilgili çalışmasını yöneten Doktor Claudia García-Moreno, rakamların durumun aciliyeti konusunda hükümetlere bir "uyandırma çağrısı" olması gerektiğini söyledi. Moreno, "Bu konudaki damgalanmayı azaltmaya, sağlık uzmanlarını mağdurlarla şefkatle konuşmaları için eğitmeye ve cinsiyet eşitsizliğinin temellerini ortadan kaldırmaya acil ihtiyaç var" dedi. Eşitlik ve karşılıklı saygıya dayalı sağlıklı ilişkilerin nasıl kurulacağına dair kapsamlı bir cinsel eğitim ve derslere ihtiyaç olduğunu da sözlerine ekledi. (Guardian)

Çeviri: İsmail Cömert / polemikhaber.com