Araştırmacılar, 890 milyon yıl önce bakteriler tarafından inşa edilen ve daha sonra kuzeybatı Kanada'daki Mackenzie Dağları'nın bir parçasını oluşturmak için jeolojik süreçlerle yukarı itilen geniş resiflerde olağandışı özellikler buldular.

Mikroskop altında incelenen az sayıda kaya örneğinde, banyo süngeri fosillerinde görülenlere çarpıcı biçimde benzeyen 3 boyutlu yapılar oluşturmak üzere dallanan ve yeniden bağlanan insan saçının yaklaşık yarısı genişliğinde boru şeklinde yapılar ortaya çıktı.

'HER İPLİĞİ TAKİP ETMEYE ÇALIŞTIĞINIZDA…'

Laurentian Üniversitesi'nden Prof. Elizabeth Turner, "Başlangıçta, bu özelliklere baktığınızda bir demet kıpırtı gibi görünüyorlar, ancak her bir ipliği takip etmeye çalıştığınızda, ince kesitlerde bile karmaşık 3 boyutlu ağlar oluşturduklarını fark ediyorsunuz" dedi ve "Başkalarının harika çalışmaları sayesinde, sünger gövdesi fosillerinde aynı mikro yapıların daha genç örnekleri bulundu ve bu yapılar çeşitli keratoz veya süngerlerin iskeletleriyle karşılaştırıldı" diye ekledi.

350 MİLYON YIL GERİYE ATACAK

Prof. Turner, sahadaki saha çalışması sırasında doktora öğrencisi olarak topladığı bir avuç ince kaya parçasındaki tuhaf boruları ilk kez fark etti. Yirmi yıl sonra koleksiyonu oluşturdu ve kayalardaki özelliklerin daha fazla örneğini keşfetti. Yapıların erken dönem sünger fosilleri olduğu doğrulanırsa, bilinen en eski sünger fosillerinden yaklaşık 350 milyon yıl öncesine ait olacaklar.

Guardian