Huawei'nin kurucusu Ren Zhengfei'nin kızı olan Huawei’nin Finans Direktörü Meng Wanzhou, kendisine karşı açılan bir banka dolandırıcılığı davasını sona erdirmek için ABD savcılarıyla bir anlaşmaya vardıktan sonra Cuma günü Çin'e geri döndü. Bu, Kanada mahkemesinde iade davasının rafa kaldırılmasıyla sonuçlandı. 

BAKAN: DÖRT YÖNLÜ YAKLAŞIM İÇİNDEYİZ

Meng Çin'e uçtuktan kısa bir süre sonra, Meng'in Aralık 2018'de bir ABD emriyle Vancouver'da tutuklanmasından birkaç gün sonra Çinli yetkililer tarafından gözaltına alınan iki Kanadalı Michael Kovrig ve Michael Spavor, Pekin tarafından serbest bırakıldı.

Bakan Garneau, CBC News'e, hükümetin Çin'e karşı şu anda dört yönlü bir yaklaşım izlediğini söyledi ve bunların, "birlikte yaşamak, rekabet etmek, işbirliği yapmak" ve "meydan okumak" olduğunu belirtti. Bakan ayrıca, Kanada'nın ticaret gibi konularda Çin ile rekabet edeceğini ve iklim değişikliği konusunda işbirliği yapacağını, geçmişte Ottawa'nın yaptığı gibi Uygurlar, Tibetliler ve Hong Kong'a yönelik muamelesi konusunda ona meydan okuyacağını söyledi.

Garneau, son olarak, "Söylememe izin verin, gözlerimiz açık. Bunu bir süredir söylüyoruz. İki Michael gözaltında tutulduğu sürece Çin ile ilişki kurmanın yolu yoktu" dedi.

Reuters