Reuters görüntülerine göre, lav okyanusla temas ettiğinde Playa Nueva bölgesinden büyük beyaz buhar bulutları yükseldi. Sosyal medyada paylaşılan fotoğraflar, bir uçurumun yakınında yığılan lavları gösterdi.

‘ZEHİRLİ GAZ’ UYARISI

Yetkililer, denize akan lavın patlamaları ve zehirli gaz bulutlarını tetikleyebileceğini söyledi ve Kanarya Adaları'nın acil servisi, dışarıdakileri hemen sığınacak güvenli bir yer bulmaya çağırdı. Herhangi bir yaralanma bildirilmedi. PevolcaMüdahale Komitesi Direktörü Miguel Angel Morcuende, "Lav denize ulaştığında, tecrit sıkı bir şekilde gözlemlenmeli" dedi.

Lav, 19 Eylül'den beri Cumbre Vieja yanardağının batı kanadından denize doğru aktı ve Kuzey Afrika kıyılarındaki Kanarya Adaları takımadalarındaki La Palma'da yaklaşık 600 ev ve muz tarlasını yok etti. Lavların Atlantik Okyanusu ile buluşması beklentisiyle Pazartesi günü binlerce kişi tahliye edildi ve üç sahil köyü kapatıldı.


© EPA / Playa Nueva bölgesinde Atlantik Okyanusu ile buluşan lav akıntısı

EKONOMİK YARDIM PLANI AÇIKLANDI

İspanya, La Palma'yı afet bölgesi olarak sınıflandırdı. Hükümet Sözcüsü Isabel Rodriguez, hükümetin, ev satın almak için yaklaşık 5 milyon avroyu ve geri kalanı mobilya ve temel ev eşyalarını satın almayı içeren 10,5 milyon avroluk ilk paketi açıkladığını söyledi.

Geçen hafta Tacande de Arriba köyünden tahliye edilen bir sakin, evinin hala ayakta olduğunu ve evcil kedilerinin zarar görmediğini görünce çok sevindi.

Cuma günü ilerleyen lavdan beş kaplumbağasıyla kaçan ancak kedileri geride bırakmak zorunda kalan 75 yaşındaki Gert Waegerle, "Bu iyi bir duygu, harika bir duygu. Çok mutluyum çünkü sonunda her şey yolunda gitti" dedi. 

 (Reuters)