Ülkeyi şoka uğratan olayda Fransa, Paris başta olmak üzere onlarca kentte başı kesilen ortaokul öğretmeni için yürüdü. 

Samuel Paty (47), bir yurttaşlık deri sırasında öğrencilerle Hz. Muhammed’in karikatürlerini tartıştıktan sonra bir kişinin saldırısına uğradı. Saldırıda öğretmenin başını kesen şahıs ise olay yerinden 200 metre ileride polis tarafından etkisiz hale getirildi.

YÜRÜYÜŞE HER İNANIŞTAN İNSAN KATILDI

Ülkede şok etkisi yaratan durum, Paris başta olmak üzere onlarca kentte protesto edildi. Gencinden yaşlısında; Hıristiyan’ından Müslüman’ına ve daha birçok inanış ve görüşten insanın katıldığı yürüyüşlerde göstericiler Paty'nin anısına, “Düşüncenin totalitarizmine hayır” ve “Ben öğretmenim” yazan afişleri havada tuttular. 

Başbakan Jean Castex, ‘‘Bizi korkutmuyorsunuz. Korkmuyoruz. Bizi bölemeyeceksiniz. Biz Fransa'yız!’’ şeklinde tweet attı. Castex'e Eğitim Bakanı Jean-Michel Blanquer, Paris Belediye Başkanı Anne Hidalgo, ‘öğretmenlere, laikliğe ve ifade özgürlüğüne destek olmak için’ orada olduğunu söyleyen İçişleri Bakanı Marlene Schiappa da eşlik etti. 

PROTESTOLAR ÜLKENİN HER YERİNDE 

Yerel yetkililer, Fransa'nın doğusunda Lyon'da düzenlenen mitinglere yaklaşık 12 bin kişinin katıldığını söyledi. Güneybatıdaki Toulouse'da ise yaklaşık 5 bin kişi katıldı. Öğretmenler sendikası temsilcisi Bernard Deswarte, “Tüm eğitim topluluğu ve bunun ötesinde bir bütün olarak toplum etkileniyor” ifadesini kullandı. 

Doğudaki Strasburg kentinde, kuzeyde Lille'de ve güneydeki Marsilya ve Montpellier kentlerinde başka yürüyüşler de vardı.

MÜSLÜMAN İMAM: İŞİNİ YAPIYORDU

Okuluna açıklamasına göre Paty, karikatürleri göstermeden önce Müslüman çocuklara, duygularının incinmesini istemediğini söyleyerek sınıfı terk etme seçeneği vermişti. Lyon camiinin imamı ve kıdemli bir Müslüman figür olan Kamel Kabtane Pazar günü AFP haber ajansına Paty'nin sadece "işini yaptığını" ve bunu yaparken "saygılı" davrandığını söyledi. 

Pazar günü Fransa’nın savunma konseyindeki bakanlar, yarı dönem tatilinden sonra dersler yeniden başladığında okullarda güvenliği artırmayı kabul ettiler. Elysee, yetkililerin Pazartesi gününden itibaren saldırgan için 80 destek mesajının yazarlarını da araştıracağını da sözlerine ekledi.

KAYNAK: ALJAZEERA | POLEMİKHABER.COM | ÇEVİRİ: İSMAİL CÖMERT