Dini lider Hamaney'in Farsça web sitesinde yayınlanan videoda, Trump'ın Florida'nın Mar-a-Lago kentindeki bir golf sahasında, İran'ın üst düzey bir askeri olan Kasım Süleymani’nin öldürülmesini intikamı için bir drone saldırısında hedef alındığı görülüyor.

‘SAVAŞ KORKUSU’ BAŞLADI

Devrim Muhafızları'nın Kudüs Gücü'nün gölgeli üst düzey komutanı olan Süleymani, İran'ın gizli denizaşırı operasyonlarından sorumluydu ve sıklıkla savaş alanlarında rehberlik ettiği görülüyordu. Ocak 2020'de bir ABD insansız hava aracı saldırısı, Irak'ın İran yanlısı silahlı gruplardan oluşan Haşdi Şabi koalisyonunun lider yardımcısı Süleymani ve Ebu Mehdi el-Mühendis'in yanı sıra Bağdat havaalanında diğerlerini taşıyan bir konvoyu imha etti.

Suikast, bölgede şok dalgaları yarattı ve suikasttan bu yana Irak'ın batısındaki güvenlik, askeri ve diplomatik bölgeleri hedef alan düzinelerce roket ve bombayla Washington ile Tahran arasında doğrudan askeri çatışmaya ilişkin korkuları ateşledi.

ABD, suikast sırasında, Süleymani'nin, başlıca müttefikleri Washington ve Tahran'ın rekabet eden talepleri arasında uzun süredir parçalanmış bir ülke olan Irak'taki ABD personeline karşı yakın zamanda harekete geçmeyi planladığını söyledi.

‘KATİL TRUMP BEDELİNİ ÖDEYECEK’

Video, geçen yıl yayınlanan ve Süleymani'nin ölümünden intikam almak için çağrıda bulunan ve Trump'ı bir golf sahasında gösteren bir propaganda posterini yansıtıyordu. İran Cumhurbaşkanı Ebrahim Raisi, Trump'ın cinayetten yargılanması gerektiğini, aksi takdirde Tahran'ın intikam alacağını söyledi.

Raisi, bu ayın başlarında yaptığı bir konuşmada, "Trump ve [eski Dışişleri Bakanı Mike] Pompeo, General Süleymani'ye suikast suçundan adil bir mahkemede yargılanmazsa, Müslümanlar şehidimizin intikamını alacaktır" dedi. Videoda, Trump ve yandaşlarını temsil eden isimler, "Süleymani'nin katili ve emri veren bedelini ödeyecek" yazılı mesajla tehdit ediliyor.