Aktivistlerin yardım ettiği ve yalnızca Elsy olarak tanımladığı kadın, 30 yıl hapis cezasının on yıldan fazla bir süre yatmıştı. Geçen yılın Aralık ayının sonundan bu yana cezası tamamlanmadan serbest bırakılan beşinci kadındı.

‘HATALI CEZASI SONA ERDİ’

Kâr amacı gütmeyen Yurttaş Grubu Kürtajın Suçtan Arındırılması için çalışan MorenaHerrera, "Elsy'nin 10 yıldan biraz fazla bir süre haksız yere cezaevinde kaldıktan sonra serbest bırakılmasını kutluyoruz. Ağırlaştırılmış cinayetten 30 yıllık hatalı cezası sona erdi" dedi.Herrera, Elsy'nin cezasının hafifletildiğini ve haklarının iade edildiğini söyledi.

Haziran 2011'de, 28 yaşında bekar bir anne olan Elsy, bariz bir düşük yaptığında ev hizmetlisi olarak çalışıyordu. Yardım istedi, ancak tıbbi yardım almak yerine karnındaki bebeğe zarar verdiği şüphesiyle hemen tutuklandı. Usulsüzlüklerle dolu bir duruşmanın ardından suçlu bulundu ve ağırlaştırılmış cinayetten mahkum edildi.

ZORLU MAHKEME SÜRECİ

Herrera'nın organizasyonu, Elsy'nin davasını ele alan kamu savunucusuna karşı haklarını koruyan yasal bir savunması olmadığını söyledi. Yüksek adalet mahkemesi onun cezasını değiştirmeyi kabul ettikten ve başsavcılık imzayı attıktan sonra bile, bir alt mahkemenin onu serbest bırakmayı reddetmesinden sonra avukatları yine de temyize gitmek zorunda kaldı.

23 Aralık'ta El Salvador, benzer şekilde hapsedilen üç kadını ve 17 Ocak'ta dördüncü kadını serbest bıraktı. El Salvador, son 20 yılda doğumla ilgili acil durumlara maruz kalan 181 kadına dava açtı. Herrera'nın organizasyonu, 2009'dan bu yana 61'ini serbest bırakmayı başardı. (Guardian)