Kaynaklar, Irak'ın başkentinde bulunan İbn Hatip hastanesinde çıkan yangına sebep olarak bir oksijen tankının patlamasını gösterdi. Sivil savunmaya göre, "hastanede yangından korunma sistemi olmadığı ve asma tavanların alevlerin son derece yanıcı ürünlere yayılmasına izin verdiği" için yangın hızla yayıldı.

SOSYAL MEDYA ÇALKALANDI

Devlet haber ajansı INA'nın aktardığına göre Irak sivil savunma birimi başkanı, akciğer yoğun bakım ünitesi için belirlenen katta yangının çıktığını ve 120 kişiden 90 kişinin hastaneden kurtarıldığını söyledi. 

Tümgeneral Kadhim Bohan, yangının söndürüldüğünü de sözlerine ekledi.

Olay internette öfkeye yol açtı ve Irak Başbakanı Mustafa el Kadhimi, olayla ilgili soruşturma başlatılmasını emretti. AFP'nin bildirdiğine göre, Pazar günü ilerleyen saatlerde Khadhimi, olayın soruşturması sürerken sağlık bakanını görevden aldı.

‘KOMİSYON KURULSUN’ ÖNERİSİ

Onlarca yıllık yaptırımlar, savaşlar ve ihmallerle halihazırda harap olan Irak'ın sağlık sistemi, corona virüs krizi sırasında daha da gerildi. Çeşitli kaynaklara göre, ihmalden kaynaklanan ve genellikle Irak'taki yerel yolsuzlukla bağlantılı yangın, ülkedeki sosyal medyada hemen öfkeye
yol açtı ve bir hashtag, sağlık bakanının görevden alınmasını talep etti. 

Bağdat Valisi Muhammed Jaber, sağlık bakanlığını "işini yapmayanların adalet önüne çıkarılması için bir soruşturma komisyonu kurmaya" çağırdı.

Hükümetin insan hakları komisyonu yaptığı açıklamada, olayın "hayatlarını sağlık bakanlığı ve kurumlarının eline veren ve tedavi edilmek yerine alevler içinde can veren Covid-19 tarafından tüketilen hastalara yönelik bir suç" olduğunu söyledi. Komisyon Kadhemi'yi Sağlık Bakanı Hassan el-Tamimi'yi kovmaya ve "onu adalete teslim etmeye" çağırdı.

Irak İnsan Hakları Yüksek Komisyonu üyesi Ali el Bayati, Middle East Eye'a verdiği demeçte, "Olayın sorumluluğunun Sağlık Bakanlığı'na ait olduğunu düşünüyorum, çünkü çoğu hastanede iş güvenliği veya yangınla mücadele tesislerinin bulunmadığına dair kanıtlarımız var ve bu tür bir kurumdaki ilk vaka değil" dedi.

(Middle East Eye)