Mecliste yaptığı konuşmada, “Zhana Kazakistan” grubunun Eş Başkanı Edil Zhanbyrshin, ülkenin ilk cumhurbaşkanı tarafından kullanılan Astana adına geri dönmenin “tarihsel olarak adil” olacağını belirtti.

Üç yıl önce, ülkeye 30 yıl hizmet eden Nazarbayev'in 1991'deki bağımsızlığından 2019'daki resmi istifasına kadar isim değişikliğini teklif eden mevcut Kazakistan Cumhurbaşkanı Kassym-Jomart Tokayev'in talebi üzerine şehrin adı Nur-Sultan olarak değiştirildi.

‘BİR KİŞİNİN İSMİ VERİLEMEZ’

Zhanbyrshin, “Bir şehre, hayatı boyunca bir kişinin adının verilmesini yanlış buluyoruz. Halk da başkentin yeni adını kabul etmedi” dedi. Politikacı, Astana'yı başkentin adı olarak restore etme kararının "Birinci Cumhurbaşkanı'nın ülkenin ana kentinin oluşumuna ve gelişimine katkısını yansıtacağını ve ayrıca vatandaşların ihtiyaç ve beklentilerini karşılayacağını" savundu.

SÜREKLİ DEĞİŞİYOR

Kazakistan'ın başkenti geçtiğimiz yüzyılda birçok isim değişikliği gördü. İmparatorluk Rusya'sında Akmolinsk olarak biliniyordu, Sovyet döneminde Tselinograd, daha sonra Kazakistan'ın 1990'larda bağımsızlığını kazandığında Akmola ve son olarak 1997'de Astana olarak yeniden adlandırıldı.

REFORMLAR YOLDA

Zhanbyrshin'in açıklaması, Cumhurbaşkanı Tokayev'in ülkede erken seçim çağrısı yapması ve cumhurbaşkanlığı şartlarının gözden geçirilmesi de dahil olmak üzere bir dizi yeni girişim ve anayasa reformu başlatması üzerine geldi. Yeni teklif, cumhurbaşkanlığını yedi yıllık tek bir dönemle sınırlayacak ve yeniden seçime izin verilmeyecek. (RT)