Hareket, gözlemcilerin Kuzey Kore'nin o zamanki ABD ile yaptığı tarihi zirvelerin ardından 2017'den bu yana ilk kez nükleer testlere yeniden başlamaya hazırlandığını söylemesiyle geldi. Başkan Donald Trump ve 2018'deki diğer dünya liderleri, Kim'i silah geliştirmesinden vazgeçmeye ikna edemedi.

MECLİSTEN ONAYLADI

Devlet haber ajansı KCNA'ya göre, Kuzey Kore’nin parlamentosu, ülkenin nükleer statüsünü ilk kez belirleyen 2013 yasasının yerine geçen yasayı onayladı. Ülke lideri Kim, mecliste yaptığı konuşmada, "Nükleer silah politikasını yasalaştırmanın en büyük önemi, nükleer silahlarımız üzerinde pazarlık yapılmaması için geri dönülmez bir çizgi çizmektir" dedi. 

KCNA'nın bildirdiğine göre, meclisteki bir milletvekili, yasanın Kuzey Kore'nin nükleer silaha sahip bir devlet olarak konumunu sağlamlaştırmak ve nükleer politikasının "şeffaf, tutarlı ve standart karakterini" sağlamak için güçlü bir yasal garanti görevi göreceğini söyledi.

Hawaii merkezli Pasifik Forumu'nda Bölgesel İlişkiler Direktörü Rob York, "Aslında kullanım koşullarının açıklanması özellikle nadirdir ve bu Kuzey Kore'nin konumunun, nükleer silahlara ne kadar değer verdiğinin ve onları hayatta kalmak için ne kadar önemli gördüğünün bir ürünü olabilir" dedi. 

‘ARTIK HEDEFLERE KARŞI KULLANILABİLİR’

2013 yasası, Kuzey Kore'nin düşman bir nükleer devletten gelen işgali veya saldırıyı püskürtmek ve misilleme saldırıları yapmak için nükleer silahları kullanabileceğini gösteriyordu. Yeni yasa, bunun ötesine geçerek, kitle imha silahlarıyla veya ülkenin liderliği de dahil olmak üzere “stratejik hedeflerine” karşı yakın bir saldırı tespit edildiğinde önleyici nükleer saldırılara izin veriyor.

Yasaya göre, Kim'in nükleer silahlar üzerinde "tüm belirleyici yetkileri" var, ancak komuta ve kontrol sistemi tehdit edilirse, nükleer silahlar "otomatik" olarak başlatılabilir. Analistler, Kim Jong Un'un delegelerinin bir kriz sırasında alt komutanlara yetki vermesi durumunda, bunun feci bir yanlış hesaplama olasılığını artırabileceğini söyledi. (Reuters)