SSCB'nin çöküşünden bu yana sınırları tartışmalı olan iki eski Sovyet cumhuriyeti arasında düzenli olarak şiddet patlak veriyor. Tacikistan ve Kırgızistan, üçte biri tartışmalı olan bin kilometrelik bir sınırı paylaşıyor. Her iki taraf da şiddetin patlak vermesiyle ilgili birbirini suçluyor.

Sınırdaki çatışmalar, yaklaşık 50 kişinin öldüğü 2021'de iki ülke arasında eşi görülmemiş bir kavgaya yol açtı. Ancak son günlerdeki şiddet, neredeyse iki kat daha fazla ölüme yol açtı.

Pazar günü geç saatlerde Kırgızistan, toplam ölü sayısını 59'a çıkaran 13 ölüm daha bildirdi. 100'den fazla kişinin yaralandığını da sözlerine ekledi. Tacikistan, 35 vatandaşının öldüğünü ve en az 20 kişinin yaralandığını söyledi.

Kırgızistan, çatışma bölgesinden yaklaşık 137 bin kişinin tahliye edildiğini söyledi. Kırgız medyası, bazı insanların evlerine dönmeye başladığını söyledi. Tacikistan herhangi bir toplu tahliye bildirmedi.

ULUSLARARASI BASKI ARTIYOR

Uluslararası baskının ortasında, iki taraf Cuma günü ateşkes imzaladı. Her iki tarafça da bazı bombardıman iddialarına rağmen büyük ölçüde onaylandı. Kremlin'den yapılan açıklamaya göre, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin Pazar günü Tacikistan Devlet Başkanı Emomali Rakhmon ve Kırgızistan Devlet Başkanı Sadyr Japarov ile yaptığı telefon görüşmelerinde tansiyonun düşürülmesini istedi.

Kremlin'den yapılan açıklamada, Putin'in iki lideri durumu "yalnızca barışçıl, siyasi ve diplomatik yollarla mümkün olan en kısa sürede" çözmeye çağırdığı belirtildi. (BBC)