Bu, tüm yıl boyunca 145 cinayetin işlendiği 2021 yılına göre önemli bir artış olarak kayıtlara geçti. Kolombiya insan hakları ombudsmanına göre, kurbanların çoğu, uyuşturucu kaçakçılığı çeteleri de dahil olmak üzere yasadışı silahlı grupların çıkarlarıyla çatıştıkları için hedef alınıyor. Gözlemciler, ülkenin aktivistler için dünyanın en tehlikeli ülkelerinden biri olduğunu söylüyor.

14 YAŞINDAKİ AKTİVİST BİLE ÖLDÜRÜLDÜ

Kolombiya merkezli El Tiempo gazetesinin haberine göre kurbanlar arasında 28 toprak hakları ve topluluk hakları aktivisti, dokuz yerli aktivisti ve dört çiftçilik aktivisti yer alıyor. Kurbanların 48'i erkek, dördü kadındı.

En şok edici vakalardan biri, Ocak ayında yerli toprakları korumaya çalışan silahsız bir grupla devriye gezerken vurularak öldürülen 14 yaşındaki yerli aktivist Breiner David Cucuñame'nin vakasıydı.

Kolombiya, en büyük isyancı grup olan Kolombiya Devrimci Silahlı Kuvvetleri (Farc) ile 2016 yılında bir anlaşma imzaladıktan sonra resmen barış içinde. Ancak dünyanın en büyük kokain üreticisi olan ülkede diğer silahlı çeteler faaliyet göstermeye devam ediyor.

Muhalif Farc isyancıları ve başka bir Marksist gerilla grubu, Ulusal Kurtuluş Ordusu (ELN) üyelerinin yanı sıra sağcı paramiliter gruplar ve suç çetelerinin karıştığı toprak ve kaynaklar üzerindeki anlaşmazlıklar nedeniyle şiddet geçen yılın sonlarına doğru artmaya başladı. İnsan Hakları Ombudsmanı Carlos Camargo, "Sosyal liderlere ve insan hakları savunucularına yönelik cinayetler demokrasinin temellerini ciddi şekilde etkiliyor" dedi. (BBC)