Yunanistan ve Türkiye 1974'ten bu yana en zorlu yıllarını tamamlarken, Atina 3 milyar dolarlık bir anlaşmayla 18 Fransız jeti satın alıyor. Fransa, Fransız savunma bakanı Florence Parly'nin imzalamak için Atina'yı ziyaret edeceği Ocak ayı öncesinde Yunanistan'a 18 jetin satışını tamamlıyor. 

Satış, Yunanistan'ı 2,5 milyar euro değerindeki bir anlaşmada uçağın ilk Avrupalı müşterisi yapacak. Almanya'dan 300'den fazla Leopard tankı satın aldığı 2005 yılından bu yana Yunanistan'ın ilk önemli savunma ekipmanı alımı ve 1989'da Fransız Mirage
2000'leri satın aldığından beri yeni bir savaş uçağına yaptığı ilk yatırımdır.

YUNANİSTAN ÇOK ACELECİ

Yunanistan’ın genel savunma harcamaları 2009’daki 7,88 milyar avrodan 2018’de 3,75 milyar avroya düştü ve sekiz yıllık bir durgunluk bütçe kesintilerine yol açtı. 
Yunanistan, savunma harcamalarını bu yıl yüzde 43 artırarak 5,5 milyar avroya yükseltiyor. Yunanistan jetleri almak için çok acele ediyor, Fransa'ya ilk filoyu orijinal programdan altı ay önce Mayıs ayına kadar teslim etmesi için baskı yaptı. Pilotları önümüzdeki haftalarda eğitim için Fransa'ya uçacak.

JETLER TÜRKİYE’NİN HER YERİNE SALDIRMAYA YETER

Geçen Eylül ayında, Yunanistan Başbakanı Miçotakis, Yunanistan'ın dört yeni firkateyn satın alacağını ve mevcut dört firkateyni yenileyecek. Ayrıca silahlı kuvvetlerde 15 bin yeni pozisyon açıkladı. 

Yunanistan şu anda F-16'larının seviyesini yükseltme ve onları dördüncü nesil savaş uçağına dönüştürme sürecinde. Taktik olarak jetler, Yunanistan'ın 3 bin 700 km menzile, F-16'nın dört katı menzile sahip, Türkiye'nin herhangi bir yerine saldırmasına izin
veriyor. Atina'daki Panteion Üniversitesi'nde uluslararası ilişkiler dersi veren Dimitris Kairidis, "Yunanistan'ın hiç kimse üzerinde iddiası yok, ancak haklarını savunmaya yüzde 100 hazır" dedi.

ARDI ARDINA SAVUNMA ANLAŞMALARI

Yunanistan’ın Türkiye’ye karşı şikayeti, Yunanistan’ın kendisine ait gördüğü bir yerde Türkiye’nin deniz altı petrol ve doğalgaz arayışında olmasıdır. Kairidis, "Deniz sınırları konusunda yapıcı bir diyalog istiyoruz" dedi, ancak Türkiye şimdiye kadar bunu istemedi" dedi. 

Fransa’yla yapılan jet anlaşması taktikler kadar siyasetle de ilgilidir. Yunanistan ve Fransa şu anda, Fransız yapımı firkateynler satın almasını içerebilecek bir savunma ittifakı için görüşüyorlar. 

Panteion Üniversitesi'nde uluslararası hukuk dersi veren Angelos Syrigos, "Önümüzdeki haftalarda muhtemelen bir savunma anlaşması olacak" dedi. Aslında Yunanistan, 18 Kasım'da Birleşik Arap Emirlikleri ile böyle bir savunma anlaşması imzaladı.

YUNANİSTAN’IN UMDUĞU DAĞLARA KARLAR YAĞDI

Atina, güvenliği için geleneksel olarak güvendiği örgütlerde hayal kırıklığına uğradığı için bu tür ikili bağları ortaya çıkarıyor. Yani, NATO’nun ve Avrupa Birliği’nin Türkiye'ye bu konuda bir şey yapmaması önemli etken. 

12 Ekim'de Yunanistan, Kıbrıs'taki hayalet kasaba Maraş'ı BM Güvenlik Konseyi kararlarına karşı işgal ettiği için Türkiye'ye yaptırım talebinde bulundu.

Konu Aralık zirvesine ertelendi, ancak daha sonra tekrar Mart zirvesine ertelendi.

Ankara'daki Bilkent Üniversitesi'nde Avrupa çalışmaları dersi veren Ioannis Grigoriadis, "AB üye ülkeleri arasındaki farklı görüşler ve dış politika ve güvenlik politikası konularında uzlaşmaya dayalı karar alma sistemi göz önüne alındığında, Konsey kararları şaşırtıcı değildi" dedi.

"AVRUPA’NIN TÜRKİYE STRATEJİSİ YOK"

Yaptırım talebini karşılamayan Yunanistan, Almanya, İspanya ve İtalya'ya yazarak Türkiye'ye silah satışını durdurmalarını istedi, çünkü Fransa, 2014'te Kırım'ı işgal ettikten sonra Rusya'ya gemi satışını durdurmuştu. 

Yunanistan'ın AB ortakları buna mecbur kalmadı. Yunanistan, Almanya'nın Türk donanması için altı adet tip-214 denizaltı inşa etmesinden özellikle kızgın.

Yunanistan, 2009 yılında son teknoloji denizaltının ilk uluslararası müşterisiydi ve birçok tasarım kusurunun çözülmesine yardımcı oldu. Syrigos, "Bize Avrupa'nın bir Türkiye stratejisinin olmadığını ve aslında ne yapacağını bilmediğini gösteriyor" dedi.

DOĞU AKDENİZ TÜRK GÖLÜ OLABİLİR

Fransa, Yunanistan ve Kıbrıs'ın güçlü bir destekçisi olarak ortaya çıkan tek büyük AB askeri gücü. 

Grivas, "Fransa, Türkiye Yunanistan ve Kıbrıs üzerinde nüfuz kazanırsa, Türkiye'nin Doğu Akdeniz'de en büyük güç haline geleceğini ve Mısır ve İsrail'i kenara itip onları ittifaka zorlayacağını görüyor" dedi ve "Başarılı olursa, Doğu Akdeniz bir Türk gölü olacak" şeklinde ekledi.

ÖNÜMÜZDEKİ YIL DA İLİŞKİLER ZORLU GEÇECEK

Öyleyse 2021'de Yunanistan yeniden silahlanırken, Türkiye doğu ve batı ile ittifaklar arasında giderken, 2021’de ne olacak? Grivas, Yunanistan'ın Doğu Akdeniz'in jeopolitik haritasını esasen Türkiye karşıtı ittifaklar zinciri aracılığıyla yeniden çizeceğine inanıyor. Grivas, "İsrail'in
Arap ülkeleriyle olan yeni ilişkisi, Fransa'dan başlayıp Yunanistan ve Kıbrıs'tan geçerek Mısır, İsrail, Suudi Arabistan, BAE, Bahreyn'e giden ve Hindistan'a ulaşan ülkeler arasında bir köprü kurulmasına izin veriyor" dedi. 

Syrigos, “Biden Türkiye'yi Rusya ile ilişkilerinin merceğinden görecek. Erdoğan, Rusya ile güçlü ilişkiler kurmaya karar verirse ve silah almaya devam ederse, S400'ü kullanırsa, ABD Türkiye'ye ağır yaptırımlar uygulayacaktır” dedi. Görünen o ki,
önümüzdeki sene de sahne daha fazla sıkıntıyla yüzleşecek.