Ülke, eski Başbakan BoykoBorisov ve merkez sağ GERB partisinin geçen yıl kendisine karşı düzenlenen kitlesel rüşvet karşıtı protestoların ardından on yıllık iktidarının sona erdiği Nisan ayından bu yana siyasi belirsizliğin pençesinde. 

Politika farklılıkları ve rekabet, muhaliflerin Nisan ve Temmuz ayında gerçekleşen seçimlerde koalisyon kurmasını engelledi.

GERB, AB'nin en az aşılanmış ülkesindeki çıkmaza, artan enerji maliyetlerine ve Covid-19 vakalarındaki ve ölümlerdeki artışa elattı ve bu, sadık seçmenler arasındaki desteği güçlendirmesine yardımcı oldu.Son anketlere göre, parti yüzde 24'lük bir oy alarak parlamentonun en büyüğü olacak. 

‘SIFIR YOLSUZLUK’ PARTİSİ

Ancak analistler, son dönem komünist diktatör TodorZhivkov'un iri yarı eski koruması olan 62 yaşındaki Borisov'un koalisyon kurmak için müttefik bulması pek olası olmadığını söylüyor.

Harvard eğitimli iki eski geçici bakan tarafından kurulan "sıfır yolsuzluk" vaadinde bulunan yeni bir merkez partisi, rüşvet karşıtı diğer iki grup ve Sosyalistlerle yeni bir yönetim için müzakereleri yönlendirmede en büyük şansa sahip olarak görülüyor.

‘BİR POLİTİKACI MAHKUM OLANA KADAR…’

Market Links anketinin analisti DobromirZhivkov, "Şu an için değişim partileri ve Sosyalistler etrafında bir hükümet daha olası görünüyor" dedi.

52 yaşındaki mühendis IvailoMihailov, bugünkü seçimlerin ülkedeki üst düzey yolsuzlukları ele alacak bir iktidar koalisyonu sağlamasını umduğunu söyledi. Mihailov, "Yargı sistemi en büyük sorun. Bir politikacı ve önde gelen bir işadamı fiilen mahkum olana kadar iyi bir şey olmayacak” dedi.

Binlerce Bulgar, Borisov'u yerel oligarklara ve GERB partisine yakın işletmelere fayda sağlamak için başsavcıyla yakınlaşmakla suçlayarak 2020'nin ortalarında sokak protestolarına katıldı. (Reuters)