Dünya Ekonomi Forumu'nun (WEF) Genel Müdürü Saadia Zahidi, bir haber bülteninde, "COVID-19 geleceğin iş dünyasının gelişini hızlandırdı" dedi. 

WEF'in raporu, bulut bilişim, büyük veri ve e-ticaretin benimsenmeye devam etmesiyle teknolojik adaptasyon hızının önümüzdeki beş yıl boyunca hız kesmeden kalmasının beklendiğini ortaya koydu. Rapora göre; pandeminin neden olduğu ekonomik kriz, süreci sadece hızlandırdı ve tüm sektörleri 2008 küresel mali krizinden çok daha kötü bir seviyede devam ettirdi. Çoğu iş liderinin dijitalleşmeye odaklanmasıyla birlikte değişikliklere ayak uydurmak, çalışanların yeniden eğitilmesinin gerekliliğini gözler önüne serdi.

Rapora göre, önümüzdeki beş yıl boyunca işlerinde kalmaları beklenen işçilerin bile uyum sağlaması gerekecek ve yaklaşık yüzde 50'sinin yeni beceriler gerektirmesi beklenecek. WEF raporuna bilgi veren İşlerin Geleceği anketi, beraberinde sekiz milyon işçi çalıştıran yaklaşık 300 küresel firmanın üst düzey iş liderlerinin tahminlerine dayanmaktadır.

97 MİLYON YENİ İŞ İMKANI

Rapora göre, "Potansiyel 97 milyon iş imkanı insanlar, makineler ve algoritmalar arasındaki işbölümünden" oluşacağını ve çalışanların yaklaşık yüzde 40'ının 6 aydan daha kısa süre içinde işçide yeniden beceri kazanabileceği öngörüldü. Ancak işgücü piyasasındaki bu değişimlerin herkese eşit şekilde fayda sağlaması beklenmiyor. Küresel eşitsizliğin, teknolojinin hızlanması ve salgın kaynaklı işsizlik nedeniyle daha da kötüleşeceği uyarısında bulunan raporda, en çok etkilenenlerin düşük gelirli işçiler, gençler, kadınlar ve düşük vasıflı işçiler olacağı da belirtildi. 

WEF tarafından ankete katılan işletmelerin yüzde 43'ünün, teknoloji entegrasyonu nedeniyle işgücünü azaltmaya hazır oldukları, ancak dünya çapındaki beş işletmeden yalnızca birinin, işçileri yeniden eğitmek için kamu fonlarından yararlanma imkanına sahip olduğu ifade edildi. 

İş liderlerinin yüzde doksan dördü, çalışanların iş başında yeni beceriler edinmesini beklediklerini bildirdi. Bu oran 2018'de yüzde 65'ti.

Ayrıca rapor, hükümetleri yerinden edilmiş işçilere sosyal güvenlik ağlarına erişim sağlamaya, eğitim sistemlerini iyileştirmeye ve işletmelere geleceğin işlerine yatırım yapmaları için teşvikler sunmaya çağırdı. WEF, özel sektörün işçilerin geride kalmamasını sağlamak için eğitim programları ve hedefleri gibi kriterler ve hedefler de belirleyebileceğini söyledi.

KAYNAK: ALJAZEERA I POLEMİKHABER.COM I ÇEVİRİ: İSMAİL CÖMERT