Tutuklamalar, Kraliçe’yi ölümünün ardından ananlar arasında ve Kral III. Charles'ın krallığın yeni hükümdarı olarak ilan edildiği toplanmalarda geldi.

İskoçya'da polis son günlerde iki kişiyi tutuklarken, Oxford'da bir adam serbest bırakıldıktan sonra yeniden tutuklandı. Londra'da, eyalette yalan söylemek için kuyruklar başladığında, başkent polisi insanların "protesto hakkı olduğunu" söyledi.

‘ONU KİM SEÇTİ?’ SORUSU

Pazar günü, 22 yaşındaki bir kadın, Edinburgh'daki St. Giles Katedrali'nin önünde Kral için yapılan etkinlik sırasında tutuklandıktan sonra barışı ihlal etmekle suçlandı. Daha sonra serbest bırakıldı. Mahkemesi, daha sonraki bir tarihte Edinburgh Mahkemesi'nde görülecek.

Aynı gün 45 yaşındaki Symon Hill, "Onu kim seçti?" diye bağırmasının ardından asayiş suçu şüphesiyle tutuklandı. Pazartesi günü, 22 yaşındaki bir kişi, Kraliyet alayı Edinburgh'da ilerlerken Prens Andrew'u rahatsız ettiği bildirildikten sonra tutuklandı.

‘PROTESTO HAKKIMIZI DA KORUMALI’

İnsan hakları aktivisti Ruth Smeeth, tutuklamaların "derinden endişe verici" olduğunu söyledi ve şunları ekledi: "Bu olayın, kazayla veya kasıtlı olarak, bu ülkenin vatandaşlarının ifade özgürlüğünü herhangi bir şekilde aşındırmak için kullanılmasına karşı dikkatli olmalıyız."

Big Brother Watch'ın Direktörü Silkie Carlo, polis memurlarının "insanların destek, üzüntü veya saygılarını ifade etme haklarını kolaylaştırmak gibi görevleri olduğu kadar insanların protesto hakkını korumakla da görevleri" olduğunu söyledi. (BBC)