Biden yönetiminin bir sözcüsü tarihi açıkladı ve Rusya ve NATO'nun da 12 Ocak'ta Moskova, Washington ve diğer Avrupa ülkeleri de dahil olmak üzere 13 Ocak'ta yapılacak daha geniş bir toplantıyla müzakerelerde bulunmalarının muhtemel olduğunu söyledi.

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergei Ryabkov bu tarihleri doğruladı ve ABD ile Cenevre'deki görüşmelerin Moskova'ya Batı'dan yeni güvenlik garantileri verecek bir süreci başlatmasını umduğunu söyledi.

MASADAKİ ENDİŞELER

Rusya'nın Ukrayna yakınlarında asker konuşlandırması, Batı'da, Ukrayna'nın Kırım yarımadasını 2014'te ele geçiren ve o zamandan beri doğu Ukrayna'da savaşan ayrılıkçıları destekleyen Moskova'nın yeni bir saldırıya hazır olabileceğine dair korkuları artırdı.Rusya saldırı planlarını yalanlıyor, ancak güvenlik taleplerinin karşılanmaması halinde bir askeri harekata geçebileceğini söyledi.

Batı'nın Ukrayna'yı yeniden silahlandırmasından endişelenen Moskova, NATO'nun doğuya doğru genişlemeyeceğine ve Ukrayna'ya veya diğer komşu ülkelere belirli saldırı silahlarının konuşlandırılmayacağına dair yasal olarak bağlayıcı garantiler istediğini söyledi. 

ABD yönetimi, Rusya'nın Ukrayna'ya saldırması halinde ekonomik yaptırımlar vaat etti. Ukrayna gibi egemen bir devletin asla NATO'ya katılmayacağına söz veremeyeceğini söylüyor.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi sözcüsü, "Konuşmak için oturduğumuzda Rusya endişelerini masaya yatırabilir ve biz de Rusya'nın faaliyetleriyle endişelerimizi masaya yatıracağız" dedi ve Ukrayna olmadan Ukrayna hakkında hiçbir karar verilmeyeceğini söyledi. (Reuters)