Kang Hyon Chol tarafından bakanlığa bağlı Uluslararası Ekonomik ve Teknolojik Değişimi Teşvik Derneği'nde kaleme alınan analizde, Washington'un, Dünya çapında “uğursuz bir siyasi plan” yürütmek için “insani” yardım yaptığını yazıldı. 

Örneğin, Washington'un Suriyelileri hükümetlerine karşı ayaklanmaya teşvik etmek için “insani yardım” vaadini kullandığını iddia etti. Ancak Kang, bu tür tekliflerin özünde “ilgili ülkelerin iç işlerine müdahaleyi sürdürmek için bir sis perdesi” olduğunu söyledi.

‘’ABD’YE BAŞVURMAYIN’’

Kuzey Koreli araştırmacıya göre, ABD dış yardımı “diğer ülkeleri siyasi ve ekonomik olarak tabi kılmak için siyasi bir araç” olarak kullanıyor. Pek çok durumda, Washington'un aslında bu tür "önemsiz" insani yardım karşılığında avantajlı ekonomik veya siyasi koşullar sağlayarak "para toplamaya" son verdiğini belirtiyor.

Araştırmacı, “acı ve ıstırap” çeken ülkelerin yardım için ABD'ye başvurmaması gerektiğini tavsiye etti. Kang, “Gerçek uygulamada, birçok ülke Amerikan 'yardımına' ve 'insani yardıma' çok fazla umut bağlamanın bir sonucu olarak acı tatlar yaşadı” dedi.

KRİTİK ZAMANDA GELDİ

Analiz, Washington ve Pyongyang arasındaki ilişkilerin gerginleşmeye devam ettiği ve Trump yönetimi sırasında uzun süredir iki rakip arasındaki kısa bir diyalog dönemini tersine çevirdiği bir zamanda geliyor.Geçen ay ülkenin Dışişleri Bakanı Ri Son-gwon, Amerika'nın elçisinin "her yerde, her zaman" görüşme teklifini reddetti ve Pyongyang'ın "ABD ile herhangi bir temas olasılığını bile düşünmediğini" açıkladı. Üst düzey Kuzey Koreli diplomat, bu tür müzakerelerin “zaman almaktan” başka bir şey yapmayacağını söyledi.

YAPTIRIMLARI KALDIRMA ŞARTLARINI REDDEDİYOR

ABD daha önce, komünist ülkenin nükleer silahlardan arındırma yönünde adımlar atması şartıyla yaptırımları kaldırmayı ve Kuzey Kore'ye yardım sağlamayı teklif etmişti. Pyongyang, bölgedeki mevcut askeri gerilimler altında imkansız olduğu için bu tür önerileri reddetti.

İnsani yardım konusu, coronavirüs pandemisinin ortasında daha acil hale geldi. Kuzey Kore lideri Kim Jong-un, ülkenin sağlık krizi ve doğal afetler nedeniyle gıda kıtlığıyla karşı karşıya olduğunu açıkça kabul etti. Ülke, Çin ve Rusya'dan bir miktar yardım almasına rağmen, şu ana kadar Güney Kore veya ABD'den yardım kabul etmeye ilgi göstermedi. 
(RT)