Devlet medyası, lider Kim Jong-un'un Kuzey Kore'nin bugüne kadarki en büyük "yeni tip" kıtalararası balistik füzesi olan Hwasong-17'nin testine doğrudan rehberlik ettiğini söyledi. Kuzey Kore’nin ABD ile " yüzleşmeye" hazırlanırken bir "nükleer savaş caydırıcı silah" geliştirmeye devam edeceğini söyledi.

Füzenin bin 90 kilometre gittiği, maksimum 6 bin 248 kilometre irtifaya çıktığı ve denizdeki bir hedefi vurabildiği bildirildi. Analistler, Hwasong-17'nin herhangi bir ülke tarafından bir karayolu mobil fırlatıcıdan fırlatılan en büyük sıvı yakıtlı füze olduğunu söyledi.

‘EMPERYALİZM NEDENİYLE…’

KCNA'nın haberine göre Kim, "Kore yarımadasında ve çevresinde her gün artan askeri gerilim" ve "ABD emperyalistleriyle uzun süredir devam eden çatışmanın nükleer savaş tehlikesi eşliğinde kaçınılmazlığı" nedeniyle test emri verdi. KCNA, başarılı testi "büyük askeri gücün çarpıcı bir gösterisi" olarak nitelendirirken, Kim bunun Kore halkının "mucizevi" ve "paha biçilmez" bir zafer olduğunu söyledi.

Güney Kore ve Japon ordularından alınan uçuş verileri, füzenin Japonya'nın batısında denize çarpmadan önce Kuzey Kore'nin önceki testlerinden daha yüksekte ve daha uzun süre uçtuğunu gösteriyordu. Hamle, Pyongyang'ın ABD'nin herhangi bir yerine nükleer savaş başlığı taşıyabilecek silah geliştirmesinde önemli bir adımı temsil ediyor.

Kuzey Kore'nin silah testlerine dönüşü, Rusya'nın Ukrayna'yı işgaline yanıt verirken ABD Başkanı Joe Biden için bir baş ağrısı oluşturuyor ve Güney Kore'nin yeni yönetimine bir meydan okuma sunuyor. (Guardian)