Sadiq Khan, Perşembe günü gerçekleşen yerel seçimlerde hayal kırıklığı yaratan bir dizi sonuçtan sonra, beklenenden daha sıkı bir yarışla Londra belediye başkanlığına yeniden seçildi.

KATILIM YÜZDE 42 DÜŞTÜ

2016'daki zaferinin ardından başkente başkanlık eden ilk Müslüman olan Khan, iktidardaki Muhafazakar partinin adayı Shaun Bailey için yüzde 44,8 oy oranına karşılık yüzde 55,2 oy aldı. 

Katılım, 2016'daki seçime göre yüzde 42 daha düşüktü.

Kampanyasını dokuz milyonluk şehirde iş yaratmaya odaklayan Khan, "Londralıların dünyadaki en büyük şehri yönetmeye devam etmem için bana duyduğu güven beni sevindirdi" dedi. 50 yaşındaki başkan, ikinci döneminin "farklı topluluklar arasında köprüler inşa etmeye" ve belediye binası ile hükümet arasında odaklanacağını söyledi.

MUHALEFET LONDRA’DA DAHA GÜÇLÜ

Khan'ın yeniden seçilmesi, İşçi Partisi'nin 2019 ulusal seçimlerinde feci bir performansın ardından orta ve kuzey İngiltere'deki eski merkezlerinde yerel seçimlerde alınan sıkıntılı sonuçların ortasında geldi. 

Johnson, İngiltere'nin başka yerlerinde büyük başarı elde ederken, muhalefet partisi Londra'da giderek daha baskın hale geldi. 

Analistler bunu şehrin daha genç, etnik açıdan daha çeşitli ve Avrupa Birliği yanlısı nüfusuna bağlıyor ve Londra, İngiltere'nin çoğunun aksine Brexit'e ezici bir şekilde karşı çıkıyor. 

Khan zafer konuşmasında, kendisini "baştan sona bir Londralı" olarak tanımlayarak, "Konsey mülkünde, işçi sınıfından bir çocuk, bir göçmen çocuğunda büyüdüm, ama şimdi Londra belediye başkanıyım" dedi.

(Al Jazeera, Çeviri:polemikhaber)