Orban, Avrupa Komisyonu'nun Rusya'dan petrol ithalatını yasaklayan mevcut önerisinin Macar ekonomisine atılan bir "atom bombası" anlamına geleceğini söyledi ve Macaristan'ın çıkarlarını karşılayacak yeni bir öneri gördüğü takdirde müzakereye hazır olduğunu da sözlerine ekledi.

Avrupa Birliği, Ukrayna'daki savaşı nedeniyle Moskova'ya karşı şimdiye kadarki en sert yaptırım paketini önerdi, ancak birçok ülke Rusya'dan petrol ithalatını kesmenin etkisi konusunda endişeli bir şekilde anlaşmaya karşı durdu.

‘5 YILA İHTİYACIMIZ VAR’

Devlet radyosuna konuşan Orban, Macaristan'ın yaklaşık yüzde 65'i Rus petrolüne dayanan mevcut sistemini dönüştürmek için 5 yıla ihtiyacı olduğunu ve rafinerileri ve boru hatlarına büyük yatırımlar yapması gerektiğini söyledi.

Orban, "Neye ihtiyacımız olduğunu tam olarak biliyoruz, öncelikle tüm bu sürecin tamamlanması için 5 yıla ihtiyacımız var. 1.5 yıl hiçbir şey için yeterli değil" dedi. Orban, şu anda Ukrayna'da savaş yaşanırken, 4-5 yıl sonra bu ölçekte yatırım yapmanın akıllıca olup olmadığını sorguladı ve ülkesinin AB Komisyonu'ndan yeni bir teklif beklediğini söyledi. Macar Başbakan, "AB ile yüzleşmek değil, işbirliği yapmak istiyorum ama bu ancak bizim çıkarlarımızı hesaba katmaları halinde mümkün" dedi. (Reuters)