Saldırgan Damien Tarel, Salı günü Fransız lider kalabalığı selamlarken Macron'un sol yanağına tokat attıktan sonra tutuklanmıştı.

SALDIRGAN: YALANCI BAKIŞINDAN İĞRENDİM

Güneydoğudaki Valence kentindeki mahkeme Tarel'i kamu otoritesine sahip bir kişiye şiddet uygulamak suçundan mahkum etti. Dört ay hapis cezasına çarptırıldı ve ek olarak 14 ay ertelenmiş hapis cezasına çarptırıldı ve beş yıl boyunca kamu görevinden ve silah sahibi olmaktan men edildi.

Tarel kendisini aşırı sağcı bir “vatansever” ve ekonomik protesto hareketinin bir üyesi olarak tanımladı. Olaydan sonra Tarel, cumhurbaşkanına "oldukça şiddetli" bir tokatla vurduğunu kabul etti. Mahkemeye verdiği demeçte, "Arkadaşça, yalancı bakışını gördüğümde iğrendim ve şiddetli bir tepki verdim. Dürtüsel bir tepkiydi… Şiddet karşısında ben de şaşırdım” dedi.

MACRON: ŞİDDET HAKLI ÇIKARMAZ

Kendisinin ve arkadaşlarının başkana atmak için bir yumurta ya da kremalı turta getirmeyi düşündüklerini, ancak bu fikirden vazgeçtiklerini ve tokadın önceden planlamadığını söyledi.

Saldırgan, "Bence Emmanuel Macron ülkemizin düşüşünü temsil ediyor" dedi.Tarel mahkemeye, 2019'da Macron'un başkanlığını sarsan sarı yelekliler ekonomik protesto hareketini desteklediğini söyledi. Savcılığa göre, müfettişlere, herhangi bir partiye veya gruba üye olmaksızınaşırı sağ siyasi kanaatlere sahip olduğunu söyledi.

Kamu otoritesindenbir kişiye karşı şiddet suçlaması, üç yıla kadar hapis ve 45 bin avro para cezası ile cezalandırılabilir.Macron Perşembe günkü duruşma hakkında yorum yapmadı, ancak “Demokratik bir toplumda hiçbir şey şiddeti haklı çıkarmaz” dedi.

(Guardian)