“Yüzyılın meselesi” olarak görülen dava, 2,3 milyon kişinin imzaladığı bir dilekçenin ardından dört Fransız çevre grubu tarafından açıldı. Davacılardan biri olan Greenpeace Fransa'nın müdürü Jean-François Julliard, “Bu, iklim adaleti için tarihi bir kazançtır. Karar, bilim insanlarının söylediklerini ve insanların Fransız kamu politikalarından ne istediklerini dikkate almakla kalmıyor, aynı zamanda dünyanın her yerinden insanlara mahkemelerinde iklim değişikliğinden sorumlu tutmaları için ilham vermeli" dedi.

MAHKEME: ZARARDAN DEVLET SORUMLU

Başka bir davacı olan Notre Affaire à Tous'un direktörü Cécilia Rinaudo, bunun dünya çapındaki iklim aktivistleri için "büyük bir zafer" olduğunu söyledi. ‘’Liderlerimizin baş edemediği iklim krizinin yıkıcı etkisiyle halihazırda karşı karşıya olan tüm insanlar için bir zaferdir. Adalet zamanı geldi" dedi. Mahkeme, “ekolojik zarar” için tazminatın kabul edilebilir olduğuna karar verdi ve “sera gazı emisyonlarını azaltma taahhütlerini yerine getirememişse bu zararın bir kısmından devletin sorumlu tutulması gerektiğini” ilan etti.

KİMSE BAŞARAMADI

Çarşamba günkü karar, Aralık 2018'de Fransız başbakanlığına resmi şikayette bulunan Greenpeace France ve Oxfam France dahil olmak üzere dört STK tarafından ‘devrim’ olarak karşılandı. Beş yıl önce imzalanan Paris anlaşması, küresel ısınmayı sanayi öncesi seviyelerin 2 derecenin altında sınırlandırmayı amaçlıyordu. Donald Trump, ABD'yi 2017'de anlaşmadan çekti, ancak Joe Biden yeniden katılmayı planlıyor. Çevre uzmanları, Fransız yönetimi de dahil olmak üzere hükümetlerin taahhütlerini yerine getirmede başarısız olduklarını söylüyorlar.

STK’LAR: HÜKÜMET HIZLI HAREKET ETMİYOR

Fransız hükümeti, ülkenin sera gazı emisyonlarını 2030'a kadar yüzde 40 azaltma ve 2050'ye kadar karbon nötrlüğüne ulaşma sözü verdi. STK'lar, devletin karbon bütçesini aştığını ve binaları enerji açısından verimli hale getirmek için yenilemek veya yenilenebilir enerji geliştirmek için yeterince hızlı hareket etmediğini söylüyor. Bunun Fransa'daki insanların günlük yaşam kalitesi ve sağlığı üzerinde ciddi bir etkisi olduğunu iddia ediyorlar.

HÜKÜMET: SADECE BİZ SORUMLU DEĞİLİZ

Yazılı bir savunmada, Fransız hükümeti eylemsizlik suçlamalarını reddetti ve mahkemeden herhangi bir tazminat talebini reddetmesini istedi. Devletin tüm küresel emisyonlardan sorumlu olmadığı halde iklim değişikliğinden tek başına sorumlu tutulamayacağını savundu. (Guardian)

Çeviri: İsmail Cömert / polemikhaber.com