Merkel, görevden ayrılmadan önce Kiev'e yaptığı son ziyarette, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelensky'ye, Kuzey Akım 2 projesiyle ilgili endişelerini anladığını söyledi.

‘RUSYA’NIN ETKİSİNİ ARTTIRABİLİR’ ENDİŞESİ

Zelensky, Ukrayna'nın güvenliğini tehdit ettiğini söylediği boru hattına karşı çıkıyor. Hat, Baltık Denizi'nin altındangeçecek ve Rusya'nın Almanya'ya olan gaz ihracatını ikiye katlayacak. Ukrayna, Rus liderliğindeki Kuzey Akım 2 boru hattının Moskova'nın bölgenin enerji arzı üzerindeki kontrolünü sıkılaştırmasından ve etkisini güçlendirmesinden korkuyor.

Düzenlediği ortak basın toplantısında Zelensky, projeyi "Kremlin'in jeopolitik silahı" olarak nitelendirdi ve bunun "tüm Avrupa için tehlikeli" olacağını söyledi. Ancak 16 yıllık görev süresinin ardından bu sonbaharda Almanya'nın başbakanı olarak görevinden ayrılacak olan Merkel, Berlin'in Washington ile Kuzey Akım 2’nin Ukrayna'ya karşı kullanılmaması konusunda anlaştığını söyledi.

Gazın "silah olarak kullanılması" halinde, Almanya ve ABD arasındaki bir anlaşma uyarınca Moskova'ya karşı yaptırımların kullanılabileceğini söyledi.

UKRAYNA EKONOMİSİNE BALTA VURACAK

Zelensky, Rus gazını Ukrayna boru hatları üzerinden teslim etme sözleşmesinin kalan 3 yılı bittiğinde ne olacağı konusunda endişeli olduğunu söyledi. Transit ücretlerinde milyarlarca dolarlık kayıp Ukrayna ekonomisini sert bir şekilde vuracaktır.

Rusya hali hazırda AB'nin gazının yaklaşık yüzde 40'ını sağlıyor. Yeni boru hattı, Baltık'ın altından geçen gaz miktarını yılda 55 milyar metreküpe çıkaracak. Merkel, boru hattının Almanya'yı enerji için Rusya'ya bağımlı hale getirmeyeceği konusunda Orta ve Doğu Avrupa ülkelerine güvence vermeye çalıştı.

(BBC)