Hedeflenenler arasında ABD Eski Ticaret Bakanı Wilbur Ross da yer alıyor. Karşı yaptırımlar, ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Wendy Sherman'ın Çin'i ziyaret etmesinden günler önce geldi.

ABD İŞ DÜNYASINI UYARDI

ABD'nin Hong Kong'daki Çinli yetkililere uyguladığı yaptırımlar, Çin’in bölgedeki güvenlik baskısındaki rollerinden dolayıydı. Washington ayrıca iş dünyasını Hong Kong'da faaliyet göstermenin artan riskleri konusunda uyardı.

Çin Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, son ABD yaptırımlarının "Hong Kong'un iş ortamını temelsiz bir şekilde karalamak" ve "uluslararası hukuku ve uluslararası ilişkileri yöneten temel normları ciddi şekilde ihlal etmek" için tasarlandığı söylendi.

KRİTİK İSİMLER

Eski Başkan Donald Trump'ın ticaret sekreteri olarak Ross, Huawei ve ZTE gibi Çinli telekom devleri de dahil olmak üzere, önceden lisans olmadan Amerikan firmalarıyla ticaret yapamayacak olan firmaların sayısını artırdı.

Çin tarafından onaylanan diğer kişiler arasında İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün Çin Direktörü Sophie Richardson; ABD-Çin Ekonomik ve Güvenlik İnceleme Komisyonu Başkanı Carolyn Bartholomew; ve Uluslararası Cumhuriyetçi Enstitüsü'nden Adam King yer alıyor. 

Beyaz Saray Basın Sekreteri Jen Psaki gazetecilere verdiği demeçte, "Bu eylemler, Pekin'in özel vatandaşları, şirketleri ve sivil toplum kuruluşlarını siyasi sinyaller göndermenin bir yolu olarak nasıl cezalandırdığının en son örnekleridir" dedi. (BBC)