Çevrimiçi dergi Frontier Myanmar'ın genel yayın yönetmeni olan 37 yaşındaki Fenster, göçmenlik ve yasa dışı dernek yasalarını kışkırtmak ve ihlal etmekten suçlu bulundu, dergisi, verilen cezaları "yasalara göre mümkün olan en sert" olarak nitelendirdi.

EN KÖTÜ HAPİSHANEDE TUTULUYOR

O, ordunun Aung San Suu Kyi'nin seçilmiş hükümetine karşı 1 Şubat'ta düzenlediği darbenin demokrasiye yönelik adımları sona erdirdiği ve ülke çapında tepkileri tetiklediği Myanmar'da son yıllarda hapsedilen ilk Batılı gazeteci.

Ülkenin önde gelen bağımsız haber kuruluşlarından biri olan Frontier Myanmar'ın yazı işleri müdürü Thomas Kean, "Danny'yi bu suçlamalardan mahkum etmek için kesinlikle hiçbir temel yok. Sınırdaki herkes bu karardan dolayı hayal kırıklığına ve hüsrana uğradı. Sadece Danny'nin bir an önce serbest bırakılmasını istiyoruz, böylece evine, ailesinin yanına dönebilir" dedi. 

Fenster, Mayıs ayında ülkeyi terk etmeye çalışırken tutuklandı ve o zamandan beri Yangon'un kötü bir namı olan Insein hapishanesinde tutuluyor. Yetkililer tarafından bu hafta başlarında daha ciddi fitne ve terör yasalarını ihlal suçlarıyla suçlandı, ancak yetkililer tarafından herhangi bir açıklama yapılmadı. 

‘DÜZMECE’

Amerikalı gazeteci, darbenin ardından patlak veren ve ordunun iktidarı pekiştirme çabalarını engelleyen protestolar ve grevler sonrasında Myanmar'da gözaltına alınan düzinelerce gazeteci arasında yer alıyor. Bağımsız medya cunta tarafından halkı kışkırtmakla suçlandı.

ABD, Fenster'ın serbest bırakılması için bastırıyor. Dışişleri Bakanlığı daha önce tutukluluğunun "son derece adaletsiz" ve "dünyanın görebileceği kadar açık" olduğunu söyleyerek cuntayı onu derhal serbest bırakmaya çağırdı.

New York merkezli İnsan Hakları İzleme Örgütü'nden Phil Robertson, Twitter'da Fenster'in hapse atılmasının "çirkin ve kabul edilemez" olduğunu ve suçlamaların düzmece olduğunu söyledi. 

Reuters