Milanoviç, başkent Zagreb'de gazetecilere verdiği demeçte, "Bana kalırsa NATO'ya girebilirler, ama bir kalemle kuduz bir ayının gözünü dürtebilirler" dedi. NATO'nun mevcut üyelerin onayı olmadan yeni üye kabul edemeyeceğine dikkat çeken Milanoviç, Hırvatistan'ın şu anda oynadığı rolü “tarihi” olduğunu sözlerine ekledi.

Cumhurbaşkanı Zoran Milanoviç, “ABD başkanı veya dışişleri bakanı bunu şimdi duysun. Bakalım Hırvatistan için neler yapabilecekler. Bir NATO ve AB üyesini görmezden gelip ihmal edilmesinden ve Hırvatistan'ın kenara itilmesinden bıktım. ABD ve Batı Avrupalı ​​müttefikleri iki İskandinav ülkesinin NATO'da olmasını istiyorlarsa, Hırvatistan'ı dinlemek zorunda kalacaklar" dedi.

Hırvatistan'ın en büyük şikayeti, iç savaşı sona erdiren 1995 anayasasında eşit olarak tanınan etnik bir Hırvat topluluğuna sahip komşu Bosna-Hersek'teki mevcut seçim sistemidir. Zagreb, Bosna'daki Hırvatların kendi temsilcilerini seçebilmeleri için seçim yasasında güncelleme yapılması konusunda ısrar ediyor.

Tarihsel olarak tarafsız İsveç ve Finlandiya, Rusya-Ukrayna savaşını gerekçe göstererek son haftalarda NATO'ya katılmak için harekete geçti.

TEHDİTLER İŞE YARAMAYABİLİR

Hırvatistan 2009 yılında NATO üyesi oldu ve Milanovic'in başbakan olduğu 2013 yılında AB'ye katıldı. Sosyal Demokrat politikacı Ekim 2020'den beri cumhurbaşkanı. Ancak, milliyetçi HDZ Partisi meclis çoğunluğuna sahip olduğu için NATO'nun genişlemesini veto etme tehdidinin pratikte işe yarayıp yaramayacağı belli değil. (RT)