Yeni ABD yönetiminin çağrısı üzerine 30 üyeli ittifakın liderleri tarafından imzalanan son bildiride, Çin'in "belirtilen hırsları ve iddialı davranışlarının, kurallara dayalı uluslararası düzene sistemik zorluklar getirdiği" belirtildi.

‘’KUTSAL TAAHHÜT’’

Zirveden sonra Joe Biden, ABD'nin Donald Trump'ın düşmanlığının ardından kalan gerginliği yatıştırmak amacıyla NATO müttefiklerini savunmaya gelmek için "kutsal bir taahhüdü" olduğunu söyledi. Biden, zirvedeki diğer liderlerin çoğunun Amerika'nın demokrasiye bağlı olduğunu bildiğini ve ABD'nin "namuslu, onurlu bir ulus" olduğunu söyledi.

Ukrayna'nın NATO'ya olası üyeliği konusunda Biden, Rusya'nın Kırım'ı işgal etmesinin bir engel olmayacağını, ancak Ukrayna'nın üyelik eylem planına katılmadan önce yolsuzlukla ilgili daha yapacak işleri olduğunu söyledi.

NATO GENEL SEKRETERİ: DÜŞMAN DEĞİL

NATO liderleri, Çin'in zorlayıcı politikaları, nükleer cephaneliğinin genişlemesi ve "sık sık şeffaflık eksikliği ve dezenformasyon kullanımı" konusundaki endişelerini dile getirdiler.

Pazar günü üzerinde anlaşmaya varılan G7 bildirisinde yer alan Çin ifadelerinden özellikle daha güçlü olan dil, Pekin'in büyüyen ekonomik ve askeri gücüne yanıt olarak demokratik ulusların bir karşı ağırlığını yaratmaya çalışan Biden yönetiminin baskısını takip ediyor.

Ancak NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Çin'in "düşman" olmadığında ısrar etti ve bunun yerine ortaya çıkan stratejinin "yakında dünyanın en büyük ekonomisi olacak" Pekin'in ortaya koyduğu "zorlukları" ele almak olduğunu söyledi.
(Guardian)