Görüşmeler Nisan ayı başlarında başladı ve Rus delege Mikhail Ulyanov son toplantının ardından "katılımcılar süreci yoğunlaştırma ihtiyacı konusunda hemfikir olduklarını" söyledi.

TRUMP ANLAŞMADAN ÇEKİLMİŞTİ

ABD, o zamanki Başkan Donald Trump'ın anlaşmanın yeniden müzakere edilmesi gerektiğini söylemesinin ardından 2018'de anlaşmadan çekilmişti. 

Anlaşma, İran'ın nükleer programını kısıtlama karşılığında ekonomik teşvikler vaat etmişti ve Trump yönetimi, Tahran'ı yeni müzakerelere sokmak için İran’a yeniden ağır yaptırımlar uyguladı.

İRAN STOKLARI ARTTIRDI

İran, ülkenin nükleer silah elde etmesini önlemeyi amaçlayan anlaşmayı ihlallerini istikrarlı bir şekilde artırarak tepki gösterdi. İran uranyumu daha saf hale getirmeye, izin verilenden daha fazla stoklamaya ve anlaşmada kalan ülkelere baskı yapmak amacıyla daha gelişmiş santrifüjler kullanmaya başladı.

‘ÖNCE YAPTIRIMLARI KALDIRIN’

ABD Başkanı Joe Biden, Ortak Kapsamlı Eylem Planı veya JCPOA olarak bilinen anlaşmaya yeniden katılmak istediğini, ancak İran'ın anlaşmaya geri dönmesi gerektiğini söyledi. 

Nükleer bomba üretmek istemediğinde ısrar eden İran, tüm ihlallerini tersine çevirmeye hazır olduğunu ancak Washington'un Trump altında uyguladığı tüm yaptırımları kaldırması gerektiğini söyledi.

(AP, Çeviri:polemikhaber)