İktidardan gördüğü baskı yüzünden yurtdışında kaçak hayatı yaşayan muhalefet lideri ise Lukaşenko’yu yalanladı. Ülke lideri ise muhalefeti ‘Batı destekli kuklalar’ olarak nitelendirdi.

Belarus, Lukaşenko'nun ülkenin cumhurbaşkanlığı seçiminde zafer ilan ettiği Ağustos ayından bu yana kitlesel protestolarla karşı karşıya kaldı. Yüzbinlerce gösterici sokaklara çıkarak onu geri çekilmesi ve yeniden sandığa gidilmesi çağrısında bulundu. Yetkililer, başkentte ve ülke çapındaki göstericilerle çatışarak muhalefeti susturdu. Muhalefeti Batı destekli ‘kuklalar’ olarak nitelendirmesine rağmen, Lukaşenko yeni anayasa onaylandığında görevinden geri adım atmayı taahhüt etti. Yeni belge oylanmadan önce bir iktidar geçişinin felaket olacağı konusunda ısrar etti.

"GÖNÜLLÜ OLARAK ASLA İSTİFA ETMEZ"

Ancak, Lukaşenko'ya karşı yarışan ve o zamandan beri Litvanya'ya kaçan muhalefet figürü Svetlana Tikhanovskaya dahil olmak üzere, onun bu söylemi bazıları tarafından şüpheyle karşılandı. Muhalefet lideri, "Lukaşenko'nun gönüllü olarak istifa edeceğini düşünmüyorum"
dedi ve ‘’Lukaşenko, yeni anayasadan bahsederek, iktidarda kalmasını haklı çıkarmak için kendine zaman kazanmaya çalışıyor, verdiği tüm sözler sahtedir’’ şeklinde ekledi.

DOSTUM PUTİN

Lukaşenko ise, Avrupa'nın birçok yerinden kınama ve yaptırımların ortasında, uluslararası sahnede yalnız bir figür olduğunu kabul etti. Hem siyasi bir müttefik hem de arkadaş olarak Rus lider Vladimir Putin'i işaret etti. (RT)

Çeviri: İsmail Cömert / polemikhaber.com