Petrol fiyatları, aşıların Omicron'a karşı daha az etkili olabileceğine dair endişelerle geçen hafta sert bir darbe aldı ve hükümetlerin aşının yayılmasını engellemek ve küresel büyümeyi ve petrol talebini vurmak için yeniden kısıtlamalar getirebileceğine dair korkuları ateşledi.

FAUCİ ‘ENDİŞE YOK’ DEDİ

Ancak Güney Afrikalı bir sağlık yetkilisi hafta sonu, oradaki Omicron vakalarının sadece hafif semptomlar gösterdiğini bildirdi. Ayrıca, ABD'nin en üst düzey bulaşıcı hastalık yetkilisi Anthony Fauci, CNN'ye şu ana kadar "çok fazla bir ciddiyet yok gibi görünüyor" dedi. 

OANDA’da piyasa analisti Jeffrey Halley, "Piyasalar küresel toparlanmanın yeniden başlamasını ve daha yüksek petrol tüketimini fiyatlandırmaya başladıkça, Fauci'nin yaptığı yorumlar petrol ticaretine daha hızlı para döndüğünü gördü" dedi.

ALMANYA’DAN İRAN’A: GERÇEKÇİ ÖNERİLER SUNUN!

Petrol talebine olan güvenin bir başka göstergesi olarak, dünyanın en büyük ihracatçısı Suudi Arabistan Pazar günü aylık ham petrol fiyatlarını artırdı. Bu, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC+) olarak bilinen bir grup olan müttefiklerinin, ABD stratejik petrol rezervlerinin serbest bırakılmasına rağmen Ocak ayında üretimi günde 400 bin varil artırmaya devam etmeyi kabul etmesinden sonra geldi. 

Ayrıca İran petrolünün geri dönüşündeki gecikme fiyatları destekledi. Dolaylı ABD-İran nükleer müzakereleri şimdilik sonuçsuz kaldı. Almanya, Pazartesi günü İran'ı nükleer programıyla ilgili görüşmelerde gerçekçi öneriler sunmaya çağırdı. 

Reuters