Ülkenin adalet bakanlığı, bölge mahkemesine yaptığı başvuruda, davayla ilgili bir beyanda bulunup bulunmayacağı konusunda bir “karar verme süreci” başlattığını, ancak mahkemenin talep ettiği son tarihe uyacağını söyledi. 

Dosyada, "ABD, mahkemenin soruşturmasını özenle değerlendiriyor, ancak bunu yapma süreci, uluslararası ve iç hukuktaki karmaşık meselelerle ilgili olarak yürütme organı içindeki birden fazla kuruluş arasında istişare gerektiriyor" dedi. Davadaki yargıç, talebi kabul etti ve bir beyan sunulması için 3 Ekim'e kadar süre verdi.

KRİTİK GEZİYE KADAR SÜRDÜ

Talep, ABD başkanı Joe Biden'ın Suudi Arabistan'a yaptığı ve Prens Muhammed ile görüştüğü tartışmalı geziden döndükten birkaç gün sonra geldi ve Kaşıkçı cinayetini veliaht prens ile özel bir görüşmede gündeme getirdiğini iddia etti.

ABD’nin Virginia eyaletinde ikamet eden ve prensin krallık içindeki ifade ve muhalefet üzerindeki baskısını eleştiren Kaşıkçı, 2018'de İstanbul'daki Suudi konsolosluğunda ajanlar tarafından öldürüldü. Cinayetle ilgili gizli olmayan bir istihbarat raporu, Biden yönetimi tarafından cumhurbaşkanının göreve gelmesinden kısa bir süre sonra serbest bırakılan cinayetin emrini Prens Selman’ın verdiği sonucuna varıldı.

Biden, cumhurbaşkanlığı seçim kampanyasında Suudi Arabistan'ı cinayetin ardından uluslararası siyasetten dışlama söz verdi ve son ziyaretine kadar veliaht prensin fiili hükümdarı olarak rolünü kişisel olarak kabul etmeyi reddetti. (Guardian)