24 saatten kısa bir süre içinde iki kıdemli muhabirin kendi evlerinde saldırıya uğramasının ardından, medya çalışanlarının bu yılki ölüm sayısı dokuza çıktı ve 2020'de kaydedilen sekiz ölümü çoktan geride bıraktı. 

KATİLLER CEZASIZ KALIYOR

Güneydeki Chiapas eyaletinde kıdemli bir muhabir olan Fredy López Arévalo, San Cristóbal de las Casas kentindeki evinde başından vurularak öldürüldü. López, Reuters, Los Angeles Times ve Notimex gibi haber kuruluşları için Orta Amerika siyaseti hakkında haber yapıyordu.

Aynı gün, gazeteci Alfredo Cardoso, ailesini de tehdit eden maskeli silahlı kişiler tarafından evinden alındı. Basın özgürlüğü örgütü olan Sınır Tanımayan Gazeteciler'e göre, ertesi gün beş kez kurşunlanmış halde bulundu ve aldığı yaralar sebebiyle hastanede hayatını kaybetti.

Cardoso daha önce, bir zamanlar Meksika'nın turistik destinasyonlarının gözdesi olan, ancak on yıldan fazla bir süredir uyuşturucu karteli şiddetinin yuvası olan Acapulco'da foto muhabiri olarak çalışıyordu. Daha yakın zamanda, çevrimiçi haber sitesi Revista Dos Costas'ın yöneticisiydi. 

Sahil kentindeki bir foto muhabiri Bernandino Hernández, "Acapulco'daki ve tüm Guerrero'daki gazetecilerin durumu kötüleşti. Gazeteciler tehdit ediliyor. Bu sebeple bazıları kaçmak zorunda kaldı. Gerçekten zor bir durum" dedi.

Her iki cinayetten de herhangi bir şüpheli tutuklanmadı. Meksikalı gazetecilere karşı işlenen suçlar neredeyse her zaman cezasız kalıyor. Bu durum, yetersiz soruşturmaların, medya çalışanlarının öldürülmesini durdurmak için siyasi irade eksikliğinin ve uyuşturucu kartelleri arasındaki sık sık gizli anlaşmaların ürünü. 

'HÜKÜMET İSTEKSİZ'

Gazetecileri Koruma Komitesi Meksika Temsilcisi Jan-Albert Hootsen, “Bu cinayetler, tüm vatandaşlar için, özellikle de insan hakları savunucuları ve gazeteciler için ülkedeki sürekli kötüleşen güvenlik bağlamında gerçekleşiyor” dedi.

Hootsen, “Bu saldırılar, basına karşı işlenen suçlarda neredeyse tamamlanmış olan cezasızlık tarafından körükleniyor. López Obrador hükümeti, gazetecileri korumak için herhangi bir anlamlı adım atmakta isteksiz” diye ekledi. 

Devlet istatistik servisi INEGI'ye göre, Meksika 2020'de pandemi ve karantinalara rağmen 36 bin 773 cinayet kaydedildi.

Guardian