İçişleri Bakanlığı, Twitter'da "kimliği belirsiz teröristlerin" sorumlu olduğunu söyledi. Ancak, bombalı saldırıların sorumluluğunu kimse üstlenmedi.

BAŞBAKANDAN YARDIM SÖZÜ

Görgü tanıklarına göre şehir merkezindeki bir park yerinde iki el bombası patlaması meydana gelirken, başka bir görgü tanığına göre Bwiza semtindeki Jabe pazarında üçüncü bir patlama oldu. Reuters'e konuşan bir sağlık çalışanı, beş kişinin öldüğünü ve yaklaşık 50 kişinin yaralandığını söyledi. Tanıklar ve sağlık çalışanı ölü ve yaralıların kimliğinin açıklanmasını talep etti.

Başbakan Alain Guillaume Bunyoni, hastanedeki yaralıları ziyareti sırasında gazetecilere yaptığı açıklamada, saldırılarda iki kişinin hayatını kaybettiğini ve yaralılar için hükümetten yardım sözü verdiğini söyledi. Yerel basına göre Pazar günü, idari başkent Gitega'da bir el bombası saldırısı iki kişiyi öldürdü. 

CUMHURBAŞKANINA SUİKAST PLANI

Bir havaalanı çalışanı Cumartesi günü Bujumbura havaalanına bir saldırı olduğunu doğruladı. Hangi silahların kullanıldığını söylemezken, binanın hasar görmediğini söyledi. Kongo merkezli isyancı grup Red Tabara, Twitter'dan yaptığı açıklamada havalimanı saldırısını üstlendi ve ülke başkanının New York'taki Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'na seyahat etmeye hazırlanırken havan toplarının ateşlendiğini söyledi.

Red Tabara, hukukun üstünlüğüne saygı duymadığını söylediği hükümeti devirmek amacıyla 2011 yılında kuruldu. İnsan Hakları İzleme Örgütü’nün yayınladığı bir raporda, Kongo merkezli isyancılarla bağları olmakla suçlanan Burundililerin işkence gördüğü ve ortadan kaybolduğu belirtildi ve son aylarda Burundi ve Kongo'yu ayıran nehirde kimliği belirsiz cesetlerin bulunduğu açıklandı.

Yaklaşık 11,5 milyonluk bir ulus olan Burundi, onlarca yıldır savaş, etnik ve siyasi kan dökülmesine maruz kaldı. Birleşmiş Milletler, iktidar partisinin gençlik kanadının ve güvenlik servislerinin siyasi muhaliflere yönelik işkence, toplu tecavüz ve cinayetlerde suç ortağı olduğunu ileri sürerken, hükümeti reddediyor.

(Reuters)