İtalya'nın ana havayollarından birinde çalışan pilotun uyuması ve trafik kontrolörlerinin 10 dakika boyunca uçakla iletişim kuramaması nedeniyle Fransız yetkililerin İtalya'yı bir terörist eylemi olabileceği konusunda uyarmasına neden oldu.

UYUYAN PİLOT ‘ARIZA’ DEDİ

ITA Airways operatörü tarafından yapılan bir iç soruşturma, kaptanın ekipmanında arıza olduğunu iddia ettiği için hikayesinde "tutarsızlıklar" buldu. Telegraph'ın haberine göre, yardımcı pilot prosedürün izin verdiği şekilde "kontrollü bir dinlenme" için şekerleme yapıyordu, ancak kaptanın uyanık ve ulaşılabilir olması gerekiyordu.

Merkez sol milletvekili Michele Anzaldi, devlete ait havayolu şirketinden resmi bir özür çağrısında bulunarak "İki pilotun da uyuyakaldığı New York-Roma uçuşunda olanlar çok vahim. Şirketin bunun bir daha olmayacağını garanti etmesi ve yolculardan özür dilemesi gerekiyor" dedi.

HAVAYOLU ŞİRKETİNDEN ‘GÜVENCE’

Havayolunun bir sözcüsü, endişeli müşterilere uçuşun otomatik pilotta olduğu, tam olarak beklendiği gibi normal hızda uçtuğu ve yolcu güvenliğinin hiçbir zaman risk altında olmadığı konusunda güvence verdi. ITA, The Telegraph'a yaptığı açıklamada, bir soruşturmanın kaptanın hem uçuş sırasında hem de indikten sonra "prosedüre uymadığını" ortaya çıkardığını söyledi.

Teknisyenler, iç soruşturmanın bir parçası olarak tüm sistemleri test ettiler ve herhangi bir sorun bulamadılar, kaptanın kesintinin iletişim sistemindeki sorunlardan kaynaklandığına dair açıklamasını yalanladılar. Havayolu, uçuşun güvenliğinin her zaman garanti edildiğini "açık ve kesin bir şekilde" vurguladı. (Mirror)