Analiz, plastik kirliliğini 21 yüzyılın en acil çevre sorunlarından biri olarak adlandırıyor. 

Okyanuslara ve karaya atılan ve küçük parçalara ayrılan milyarlarca ton plastiğin karayolu trafiği ve denizler ve tarım arazileri üzerindeki rüzgarlarla tekrar yayıldığını gösteriyor.

Proceedings of the National Academy of Sciences dergisinde yayınlanan araştırma, okyanuslarda ve nehirlerde plastiğe göre çok daha az çalışılmış havadaki mikro plastikleri inceledi.

HASTALIKLARA YOL AÇABİLİR

İnsanların mikro plastikleri soludukları, içtikleri ve yedikleri zaten biliniyor ve diğer araştırmalar kirlilik seviyelerinin hızla artmaya devam edeceğini gösteriyor. 

Bilim adamları, bunun “atmosferde biriken plastiklerin insan sağlığı üzerindeki etkisine dair soruları’’ gündeme getirdiğini söyledi. Partiküllerin solunması akciğer dokusunu tahriş edebilir ve ciddi hastalıklara yol açabilir.

ABD'deki Cornell Üniversitesi'nden ve araştırma ekibinin bir parçası olan Natalie Mahowald, "Şu anda gördüğümüz şey, yanlış yönetilen plastiklerin birikmesi. Bazı insanlar bunun (on yılda) on kat artacağını düşünüyor ama belki plastiklerimizi daha iyi yönetirsek, bunun büyük bir sorun haline gelmeden çözebiliriz" dedi.

İLK ÇALIŞMA

Okyanus plastiğini temizlemenin atmosfere atılan miktarı azaltmaya yardımcı olabileceğini ve daha fazla biyolojik olarak parçalanabilir plastiğin çözümün bir parçası olabileceğini söyledi.

Ekip, batı ABD'deki 11 bölgeden alınan 300'den fazla havadan mikro plastik örneğine sahipti; bu, dünya çapında mevcut en iyi veri. 

Bunlar, farklı kaynaklardan gelen katkıyı tahmin eden atmosferik modellemenin temelini oluşturarak bunu yapan ilk çalışma oldu.

Bilim insanları havadaki küçük plastik parçalarının neredeyse hiçbirinin doğrudan şehirlere ve kasabalara atılan plastikten gelmediğini, ancak okyanuslarda ve tarım arazilerinde zaten mevcut olan plastik parçacıkları kamçılayan yol trafiğinin ve rüzgarların bir sonucuydu.

‘’İSTEMEDİĞİMİZ YERLERE TAŞINIYOR’’

Norveç Hava Araştırmaları Enstitüsü'nden Andreas Stohl, “İnsanların onlarca yıldır yaptıkları, okyanusların plastifikasyonudur. Çalışma, atmosferdeki mikro plastik taşınmanın küresel ölçekte doğasını doğruluyor ve ilgili olasılıkları vurgulamakta iyi bir iş çıkarıyor, ancak kaynaklar hakkında daha iyi bir fikir edinmek için daha fazla ölçüm verisine ihtiyaç var" dedi.

Stohl, “İnsanlar havadaki mikro plastikler konusunda endişelenmeli. Birincisi, onu soluyacakları için ve bunun sağlık üzerinde bazı etkileri olması çok muhtemeldir. İkincisi, atmosfer harika bir dağıtıcı olduğu için plastik parçacıkları istemediğimiz bölgelere taşıyor: tarım alanları, milli parklar, okyanuslar, Kuzey Kutbu, hatta Antarktika. Sonunda, her yerde son derece yüksek plastik konsantrasyonlarına sahip olacağız" diye ekledi.


(Guardian)