Ukrayna Uluslararası Havayolları'nın PS752 sefer sayılı uçuşu, 8 Ocak 2020'de Tahran'dan havalandıktan sonra iki füze tarafından vurulduktan sonra uçaktaki 176 kişinin tamamı öldü. 

‘’PERVASIZLIK’’

Bağımsız soruşturmaları engellemekle suçlanan İran, uçağı ABD füzesi zannettiğini söyledi.

Hayatını kaybedenlerin 138'inin Kanada ile bağları vardı.Diğer dört ülkenin vatandaşları veya sakinleri - Ukrayna, İngiltere, Afganistan ve İsveç - de öldürüldü.

Kanada’dan yapılan açıklamada, suçun İran'ın "sivil ve askeri makamlarında" olduğu söylendi.

Bir hava savunma birimi operatörünün "füzeleri fırlatma kararını verirken muhtemelen kendi başına hareket ettiğini" kabul etmekle birlikte, sekiz aylık bir adli tıp soruşturması, "yetersizlik, pervasızlık ve kasıtlı ihmal olmasaydı bunun olmayacağı sonucuna vardı.

YETKİLİLER DÜRÜST AÇIKLAMA BEKLİYOR

Kanada Dışişleri Bakanı Marc Garneau düzenlediği basın toplantısında, "Olanlardan tamamen İransorumlu’’ dedi ve füze operatörünün "kaçınılması gereken ve kaçınılması gereken bir dizi son derece kusurlu karar" verdiğini söyledi.

İran askeri komuta ve kontrolünün hem başarısızlıkları ele almada hem de gelecekteki trajedileri önlemek için önlemler almada çok yavaş olduğunu da sözlerine ekledi.

Rapor kanıtlara, kaza mahalline ve tanıklara erişim eksikliğini kabul ettiği için yetkililer "İran rejiminden kapsamlı ve dürüst bir açıklama" istedi.

KASIM SÜLEYMANİ’NİN ÖLDÜRÜLMESİNDEN 5 GÜN SONRA

İranlı yetkililer başlangıçta kazanın sorumluluğunu reddetmişti. Ancak kanıtlar arttıkça, Devrim Muhafızları'nın Havacılık Kuvvetleri, bir hava savunma biriminin Boeing 737-800'ü bir ABD füzesi ile karıştırdığını söyledi.

İran'ın hava savunması o sırada yüksek alarmdaydı çünkü ülke, beş gün önce Bağdat'ta bir ABD drone saldırısında üst düzey İranlı general Kasım Süleymani'nin öldürülmesine misilleme olarak ABD kuvvetlerine ev sahipliği yapan iki Irak askeri üssüne balistik füzeler ateşledi.

İran Sivil Havacılık Örgütü'nden bu Mart ayında yayınlanan nihai bir raporda, bir operatörün uçağı "yanlış tanımladığı" ve bir komutanın izni olmadan füzeleri ateşlediği sonucuna varıldı.

TRUDEAU TAZMİNAT İSTİYOR

Garneau, İran’ın yayınladığı raporda "boşluklar" olduğunu ve "bütün suçu yapının daha aşağısındaki insanlara attığını" söyledi.

Başbakan Justin Trudeau yaptığı açıklamada, "İran'ın olaylara ilişkin resmi açıklaması samimiyetsiz, yanıltıcı, yüzeysel ve temel faktörleri kasıtlı olarak görmezden geliyor. Üst düzey rejim yetkilileri bu trajediye yol açan kararları aldı ve dünya, onların bir avuç düşük rütbeli günah keçisinin arkasına dokunulmazlıkla saklanmalarına izin vermemeli" dedi.

Trudeau'nun yönetimi, kurbanların ailelerine tazminat ödemek için İran'dan tazminat istiyor.
(BBC)