Vladimir Putin'i neredeyse tüm başkanlığı boyunca destekleyen iktidar partisi Birleşik Rusya'nın, Rusların sadece yüzde 26'sının partiye oy vermeye hazır olduğunu gösteren devlet anketine rağmen, bir sonraki Duma'daki sandalyelerin çoğunluğunu elinde tutması bekleniyor. 

PUTİN SEÇMENLERİ KORKUTUYOR

Kremlin'i eleştirenler, hükümetin coşku eksikliğini gidermek ve iktidar partisinin alıştığı türden bir zafer elde etmek için tek seferlik nakit hediyeler sunmaktan başka seçeneği olmadığını söylediler. Bu arada, genellikle Birleşik Rusya ile oy kullanan bir muhalefet partisi olan Rusya Federasyonu Komünist Partisi, protesto oylamasının muhtemel alıcısı olarak anketlerde yükseldi.

Putin, Birleşik Rusya'dan çok daha popüler olmaya devam ediyor ve muhtemelen reytinglerini düşürmekten kaçınmak için partiye katılmayı reddetti. Ancak geçen hafta parti konferansına katılarak, seçimlerden önce ordu mensuplarına 150 sterlin ve emeklilere 100 sterlin tutarında ödeme sözü verirken, çocuklu ailelere de benzer teklifler çağrısında bulundu. 

Muhalefet olan bir siyasi yorumcusu Fyodor Krashennikov, "Seçmenlere ince örtülü rüşvet, her türlü manipülasyon, idari kaynakları harekete geçirme ve rejimi eleştirenlere zulüm… Bunlar Putin ve partisinin 2021'deki seçim taktikleri. Vladimir Putin'in seçmenlere sunabileceği tek şey korku, zorlama ve biraz para" dedi. 

'HAZIRLANAN SAHTEKARLIKLARIN İŞARETİ'

Bu arada, oylamayı izlemeyi daha zor hale getirmek için yasalar değiştirildi. Seçimlerin 17-19 Eylül tarihleri arasında bir gün yerine üç gün sürecek olması, anket gözlemcilerinin toplam seçmen sayısını Birleşik Rusya'nın iddia ettiği oylarla karşılaştırmasını zorlaştırıyor. Halkın, geçtiğimiz yılların aksine, yerel sandıklardan gelen kamera yayınlarını izlemesi engellendi. 2011 ve diğer seçimlerde yolsuzlukların ortaya çıkmasına yardımcı olan STK Golos ise “yabancı ajan” ilan edildi.

Örgütün liderlerinden biri olan Grigory Melkonyants, "Bu, hazırlanan sahtekarlıkların ciddi bir işaretidir" dedi. Rusya'nın seçim komisyonunun başkanı ve eski bir insan hakları savunucusu olan Ella Pamfilova, siber saldırıları önlemek için sandık merkezlerindeki kameralara erişimin engellendiğini söyledi. Açıklama, gazeteciler ve Kremlin karşıtları tarafından şüpheyle karşılandı.

Guardian