Ülkenin Savunma Bakanı Artis Pabriks, “Letonya'nın mevcut askeri sistemi sınırına ulaştı. Rusya'nın davranışını değiştireceğini düşünmek için hiçbir nedenimiz yok” dedi. 

NATO’DAN SONRA KALKMIŞTI

Letonya, NATO askeri ittifakına katıldıktan birkaç yıl sonra zorunlu hizmeti rafa kaldırmıştı. 2007'den bu yana, AB üyesinin ordusu, hafta sonları yarı zamanlı olarak piyadede hizmet veren ulusal muhafız gönüllüleriyle birlikte profesyonel askerlerden oluşuyor.

Belarus ve Rusya sınırındaki 2 milyondan az nüfuslu ülkede, bin 500 NATO askeri tarafından desteklenen yalnızca 7 bin 500 muvazzaf asker ve ulusal muhafız üyesi bulunuyor.

ASKERLER MEMNUN

Pabriks, zorunlu askerlik hizmeti şartının sadece erkekler için geçerli olacağını ve çeşitli seçeneklerle gelecek yıl yürürlüğe gireceğini söyledi. Ulusal muhafız askeri Gatis Priede, hareketi "iyi haber" olarak nitelendirdi ve kararın Rusya'nın 2014'te Kırım'ı ilhak etmesinden sonra alınması gerektiğini söyledi. 

Pabriks ayrıca, güneydoğudaki Jekabpils kenti yakınlarında, Rusya sınırına Adazi'deki mevcut üssünden daha yakın bir yerde bulunan başka bir askeri üs inşa etme planlarını da duyurdu. (Guardian)