Geçen hafta kendini fesheden Open Russia hareketinin lideri Andrei Pivovarov, geçtiğimiz gün geç saatlerde St. Petersburg havaalanında uçaktan indirildi ve kendisine karşı yürütülen ceza soruşturmasının bir parçası olarak Rusya'nın güneyindeki Krasnodar'a götürüldü.

Sonraki gün polis, Eylül ayında parlamentoya aday olmayı hedefleyen eski bir milletvekili olan muhalif siyasetçi Dmitry Gudkov'un bir evine baskın düzenledi. Ortaklarından en az ikisinin de evleri arandı.

KÖTÜLEŞEN EKONOMİ İKTİDARA DESTEĞİ AZALTTI

Hareketler, yetkililerin herhangi bir muhalefet grubunun Eylül ayındaki parlamento seçimlerinde Kremlin destekli Birleşik Rusya partisine meydan okumasını engelleme çabalarının bir parçası olarak görülen, muhalefete yönelik çok yönlü baskıların bir parçası.

Birleşik Rusya'nın popülaritesi, ülkenin ekonomik yavaşlamasının ortasında azaldı.

İNTİKAM PEŞİNDEKİ MİLYARDER FİNANSE ETTİ

Geçen hafta Pivovarov, yetkililerin “istenmeyen” olarak nitelendirmesinin ardından Open Russia'nın üyelerini kovuşturmalardan korumak için kapatıldığını duyurdu. 

Hükümet, “istenmeyen” örgütlere üyeliği ceza gerektiren bir suç haline getiren 2015 yasasını kullanarak 30'dan fazla grubu yasakladı. Parlamentodan geçmekte olan bir başka yasa tasarısı, üyelerine verilen cezaları sıkılaştırıyor.

Open Russia, Rusya'da 10 yıl hapis yattıktan sonra, Devlet Başkanı Vladimir Putin'in yönetimine meydan okumak için siyasi intikam olarak görülen suçlamalarla Londra'ya taşınan iş adamı Mikhail Khodorkovsky tarafından finanse edildi.

Mart ayında polis, Open Russia'nın düzenlenmesine yardımcı olduğu belediye meclisi üyelerinden oluşan bir foruma katılan yaklaşık 200 katılımcıyı kısa süreliğine gözaltına aldı.

NAVALNY’YE 2.5 YIL CEZA

Putin'in en kararlı siyasi düşmanı Alexei Navalny, Almanya'dan Rusya’ya döndükten sonra Ocak ayında tutuklandı. 

2014 yılında zimmete para geçirme mahkumiyetinden kaynaklanan ertelenmiş bir cezanın şartlarını ihlal ettiği için Şubat ayında 2.5 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Navalny hapisteyken, savcılar bir Moskova mahkemesinden Navalny'nin Yolsuzlukla Mücadele Vakfı'nı ve bölgesel ofisler ağını aşırılıkçı gruplar olarak belirlemesini istedi. 

Paralel bir hareketle, Rus parlamentosunun alt meclisi tarafından onaylanan bir yasa tasarısı, aşırılık yanlısı grupların üyelerini, bağışçılarını ve destekçilerini kamu görevinden alıkoyuyor.