Rusya, ABD'yi ve diğerlerini konuyla ilgili 'gerginliği artırmakla' suçladı ve Ukrayna'ya gireceğine dair iddiaları reddetti. Ancak Moskova'da sınırın yakınına tahmini 100 bin asker konuşlandırıldı.

Kremlin, Batı askeri ittifakı NATO’yu bir güvenlik tehdidi olarak gördüğünü ve komşu Ukrayna da dahil olmak üzere doğudan yeni üyeler eklemeyeceğine dair yasal garantiler talep ettiğini söyledi. Ancak ABD, söz konusu sorunun NATO genişlemesi değil, Rus saldırganlığı olduğunu söyledi. İşgal korkusu, Kiev'deki Batılı büyükelçiliklerin bazı personelini geri çekmesine neden oldu.

‘İKİNCİ DÜNYA SAVAŞINDAN BU YANA EN BÜYÜĞÜ OLUR’

Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Biden, bir işgal durumunda bizzat Rusya liderine yaptırım uygulayıp uygulamayacağıyla ilgili soruya "Evet" yanıtını verdi. Ukrayna sınırından böyle bir hareketin "dünya çapında muazzam sonuçlar" anlamına geleceğini ve "İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana en büyük işgal" anlamına gelebileceğini söyledi.

Geçmişte ABD, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, Venezuela’dan Nicolás Maduro ve eski Libya lideri Muammer Kaddafi de dahil olmak üzere yabancı liderlere yaptırımlar uygulamıştı. Önlemler, liderlerin ilgili ülkeleriyle ilgili mülk ve işlemlerin engellenmesini içeriyordu.

‘MECBUR KALIRIZ’

Biden, Rusya işgal ederse NATO'nun Doğu Avrupa'daki varlığını güçlendirmek zorunda hissedeceğini de sözlerine ekleyerek, "Kimsenin, herhangi bir NATO üyesinin, NATO'nun onları savunmaya gelip gelmeyeceği konusunda endişelenmesine gerek olmadığını açıkça belirtmeliyiz" ifadelerini kullandı.

Rusya, daha önce 2014 yılında Kırım'ı ilhak ettiğinde Ukrayna topraklarını ele geçirmişti. Rus güçlerinin kontrolü ele geçirmesinin ardından Kırım, Batı ve Ukrayna'nın yasadışı kabul ettiği bir referandumda Rusya'ya katılma yönünde oy kullanmıştı.

Rusya destekli isyancılar, doğu Ukrayna'nın Rusya sınırlarına yakın bölgelerini de kontrol ediyor. Bu çatışma, 2015 barış anlaşmasının uygulanmasından çok uzakta olduğu için tahmini 14 bin cana mal oldu. (BBC)