Daha önce, Finlandiya cumhurbaşkanı ve başbakanı ülkeyi "gecikmeden" NATO üyeliğine başvurmaya çağırdı. Finlandiya, Rusya ile bin 300 kilometrelik bir sınırı paylaşıyor. Ancak şimdiye kadar doğu komşusunu düşmanlaştırmamak için NATO'nun dışında kaldı.

TAM DESTEK

Finlandiya, kararını parlamento ve diğer üst düzey siyasi figürler tarafından değerlendirildikten sonra Pazar günü resmen açıklayacak. İsveç de benzer bir kararı aynı gün açıklayacağını söyledi. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, İsveç ve Finlandiya'ya üyelik verme sürecinin "oldukça hızlı" olmasını beklediğini söyledi. Beyaz Saray, ABD'nin başvurmaları halinde her iki ülkenin de NATO başvurusunu destekleyeceğini söyledi.

ZEHİR ZEMBEREK AÇIKLAMA

Rusya’nın yayınladığı bildiride, Finlandiya'nın hareketini "ülkenin dış politikasında radikal bir değişiklik" olarak nitelendirerek, "Finlandiya'nın NATO'ya katılımı, ikili Rus-Finlandiya ilişkilerine ve Kuzey Avrupa bölgesinde istikrar ve güvenliğin korunmasına ciddi zarar verecektir. Rusya, bundan kaynaklanan ulusal güvenliğine yönelik tehditleri etkisiz hale getirmek için hem askeri-teknik hem de diğer nitelikte misilleme yapmak zorunda kalacaktır" şeklinde kaydetti. Ancak Moskova hangi adımları atmayı planladığını belirtmedi.

Rusya'nın BM temsilcisi Dmitry Polyansky, Rus haber ajansı Ria'ya göre, İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyesi olmaları halinde Rusya için olası hedefler haline geleceklerini söyledi. Rus yetkililer, Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinisto ve Başbakan Sanna Marin'in iki liderin önümüzdeki birkaç gün içinde NATO üyeliği konusunda bir karar beklediklerini söyleyen ortak açıklamasına yanıt veriyorlardı. (BBC)